VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Crisisorakel doet bankaandeel in ban

Het is volgens crisisorakel Meredith Whitney gedaan met het kopen van bankaandelen. En als zij het zegt, wordt er met meer dan gewone aandacht geluisterd. 

Dat geldt niet alleen voor beleggers. Whitney's autoriteit wordt nauwelijks in twijfel getrokken sinds ze in 2007 een correcte maar vernietigende analyse maakte over hoe de kredietcrisis de waarde van Citigroup zou aantasten.

Afwaarderen Goldman Sachs
Dinsdag zette de analist aandelen Goldman Sachs van 'kopen' naar 'neutraal'. Met het afwaarderen van Goldman Sachs herriep Whitney haar laatste ‘koop'-advies voor een bank.

Whitneys ‘koop'-advies dateerde van 13 juli. Sindsdien is Goldman met 34 procent gestegen, iets meer dan de stijging van 29 procent voor de bankenindex van Standard& Poor's. Met een koers rond 190 dollar heeft het aandeel het koersdoel van 186 dollar overschreden.

Waarom nu hebberig worden?
‘Het opwaarts potentieel op middellange termijn is beperkt', schrijft Whitney. Ze voegt eraan toe dat de factoren die aan de basis lagen van de beursstijging van de laatste maanden, voorlopig nog van kracht blijven. ‘We blijven constructief als het over Goldman Sachs gaat, maar waarom zou je nu hebberig worden? We adviseren op dit niveau winst te nemen.'

De afwaardering van Meredith Whitney  de hele financiële sector in Amerika, en bij uitbreiding de hele beurs mee naar beneden. Het aandeel Goldman Sachs leverde 1,5 procent in.

Sterke reputatie
In 2007 werkte Whitney nog voor het beurshuis Oppenheimer. Sinds ze door de media ontdekt is als een van de weinige analisten die de ernst van de kredietcrisis al vroeg doorzagen, heeft ze haar eigen bedrijf opgericht, dat meteen ook haar eigen naam draagt: de Meredith Whitney Advisory Group.

Whitney heeft een sterke reputatie opgebouwd met haar onafhankelijke en uitgesproken meningen over de banksector. Dat is niet evident in Wall Street, waar analisten maar al te vaak onder druk staan om belangrijke klanten niet voor het hoofd te stoten.

Machtige vrouw
In 2007 werd Whitney door Forbes verkozen tot de op één na beste ‘stock picker'. Ze stond ook op de lijst van ‘vijftig machtigste vrouwen in New York', en werd door de financiële zender CNBC verkozen tot ‘Power Player of the Year', daarbij onder meer Ben Bernanke achter zich latend.

In augustus vorig jaar haalde ze met haar pessimistische visie op de gezondheid van de financiële industrie de cover van Fortune. In het interview zei ze: ‘Ik heb het gevoel dat ik in het epicentrum zit van de grootste financiële crisis in de geschiedenis'. Een maand later ging Lehman Brothers failliet.