VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Interesse in Nederlandse biotech groeit

Multinationals tonen steeds meer interesse in aan het Damrak genoteerde biotechnologiebedrijven. Wat maakt de Nederlanders zo aantrekkelijk?

In korte tijd neemt de aandacht voor Nederlandse biotechbedrijven opvallend toe. Pharming, Galapagos en Crucell maakten recent samenwerkingen met grote partijen bekend. AMT zegt in gesprek te zijn met potentiële partners.

Naar de markt
De verhoogde interesse valt vooral samen met de stadia waarin de Nederlandse ondernemingen zich bevinden. Ze zijn alle vier hard op weg het punt te bereiken dat ze producten naar de markt gaan brengen.

AMT is bijvoorbeeld vergevorderd met de ontwikkeling van het gentherapeutische Glybera, een middel tegen de zeldzame genetische aandoening Lopoproteine Lipase Deficiëntie. De aanvraag voor goedkeuring wordt naar verwachting nog dit jaar bij de EMEA ingediend. Als het middel wordt goedgekeurd, is het voor het eerst dat een gentherapeutisch middel erdoor komt.

Aflopen van patenten
Grote farmaceuten zijn bovendien de afgelopen jaren meer en meer geïnteresseerd geraakt in de markt voor vaccins. De middelen zijn een betrouwbare bron van inkomsten, omdat de bescherming door patenten niet verloopt en vooral overheden afnemers zijn.

Farmaceuten zijn dringend op zoek naar nieuwe markten en producten, omdat ze de komende jaren veel van hun patenten zien aflopen. De farmareuzen, die over het algemeen zeer goed bij kas zitten, zijn dus op zoek naar samenwerkingsverbanden of overnames om de toekomstige groei op peil te houden. 

Concurrentie van generieke medicijnen
Daar komt nog de toenemende productie van generieke medicijnen bij, waardoor de verkoop van merkproducten sterk terugloopt. Mede daardoor is de interesse in gentherapeutische middelen toegenomen. Die zijn relatief moeilijk te kopiëren.

Recente samenwerkingsverbanden

Pharming
, dat vrijdag tegenvallende kwartaalcijfers bekend maakt, meldt daarbij ook dat de grootste Zwitserse bankgroep UBS zijn belang in het Nederlandse biotechbedrijf vergroot heeft. Van 4,9 naar 8,3 procent.