VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zoon Madoff bezwijkt bijna onder stress

Een kat in het nauw maakt gekke sprongen. Mark Madoff - zoon van - kreeg recent een grote politiemacht achter zich aan. Niet vanwege een mogelijk aandeel in de fraudezaak van zijn vader Bernard, maar door de uitwerking die de hele rompslomp op zijn gedrag heeft.

De stress zou de 45-jarige Madoff junior de afgelopen dagen te veel zijn geworden. Dit leidde onlangs tot een uitbarsting. Na een stevige ruzie met zijn vrouw Stephanie beende Mark resoluut hun huis uit. De uren verstreken. 

Toen 's avonds laat nog geen spoor van hem te bekennen was, belde zijn vrouw wanhopig de politie en werd de zoektocht ingezet.

Aanklacht
Mark, die een verantwoordelijke functie binnen het bedrijf van Bernard Madoff had, kreeg deze maand te horen dat ook hij is aangeklaagd in de oplichtingzaak rond zijn vader.

Nadat dit begin oktober naar buiten kwam, ging het snel bergafwaarts met zoonlief. Dit uitte zich in depressieve buien en fysieke problemen, die naar verluidt met de dag erger werden.

Medische hulp
Mark, die zijn vrouw tijdens de ruzie woedend had verlaten, liep de dag erna doodleuk hun huis weer binnen. Hij had de nacht doorgebracht in een nabijgelegen hotel, omdat hij de druk niet langer aan kon.

Madoff junior kon daar onopgemerkt verblijven, omdat hij onder een schuilnaam en betalend met contanten de anonimiteit had opgezocht.

De gebroken zoon belde na thuiskomst zelf de politie om te melden dat hij terecht was. Daaraan toevoegend dat het niet goed met hem ging, maar dat hij medische hulp zou zoeken.

De zwendel
Bernard Madoff werd in juni tot 150 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege de miljardenzwendel met een soort piramidespel - in de VS ook wel Ponzi-scheme genoemd - waarvan fondsen, banken, beroemdheden, maar ook kleine beleggers overal op de wereld het slachtoffer zijn geworden.

Het aandeel in de zwendel van zoon Mark en nog drie naaste familieleden die meewerkten in het bedrijf, wordt door de curator in totaal op 198,74 miljoen dollar geschat.

Mede mogelijk gemaakt door...
De naasten van de oplichter worden ervan beschuldigd dat ze hun verantwoordelijkheden volledig hebben verwaarloosd en dat ze er niet in zijn geslaagd het bedrog op te merken en te stoppen, waardoor ze de fraude mogelijk maakten.

Bovendien, zo luidt de aanklacht, werd Madoff's bedrijf beheerd als een grote ‘familie spaarpot'.
 
De beschuldigden zouden enorme sommen hebben opgenomen om persoonlijke bedrijven of privéaankopen als huizen, wagens of boten te financieren. De curator ontwaarde 380 frauduleuze operaties voor een totaal van bijna 200 miljoen dollar, een bedrag dat de vier familieleden bij bewezen schuld mogelijk moeten ophoesten.