VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Mervyn King: Banken redden met belastinggeld brengt groot gevaar mee

Mervyn King de hoogste man van de Britse centrale bank, pleit voor het opbreken van grote financiële instellingen. Volgens King zal nieuwe regelgeving alleen niet genoeg zijn om te voorkomen dat grote banken in de problemen raken. Intussen lopen de bonussen in de sector weer flink op.

Volgens de topman van Bank of England (BOE) moet de bankensector fundamenteel worden hervormd. Aan de huidige situatie waarin banken zo groot zijn dat ze niet mogen omvallen en dus gered moeten worden door de overheid moet een einde komen, meent King.

Het gebruik van belastinggeld om banken te redden, brengt volgens de topman een groot gevaar met zich mee: 'Als bankiers weten dat ze gered worden door de overheid, is dit een prikkel om meer risico te nemen'.

'Niet te rijmen'
'Het aanmoedigen van banken om risico's te nemen die resulteren in grote winsten en beloningen als dingen goed gaan en verliezen voor de belastingbetaler als ze slecht gaan, werkt verstorend.' Volgens King is deze situatie niet te rijmen met het feit dat banken als private partijen op de markt actief zijn.

King sprak eerder al zijn zorgen uit over de grote risico's die grote banken met zich meebrengen. Dinsdagavond liet hij zich echter in agressieve bewoordingen uit. Het geloof dat de juiste regulering kan voorkomen dat speculatieve activiteiten niet zullen resulteren in faillissementen, is volgens hem een illusie.

Meer kapitaal aanhouden
Het reguleren van het Britse bankensysteem is niet de taak van de Bank of England, maar is in handen van de Financial Services Authority (FSA). De FSA en de Britse overheid zijn niet van mening dat grote banken opgebroken dienen te worden, maar onderzoeken wel of ze meer kapitaal dienen aan te houden om zich te beschermen tegen de risico's.

De Conservatieve Partij, die mogelijk volgend jaar de verkiezingen in Groot-Brittannie zal winnen, heeft wel laten weten meer macht te willen geven aan de centrale bank om toezicht te houden op de banken.

King liet dinsdagavond in een toespraak in Edinburgh weten dat de banken gedwongen zouden moeten worden om de risicovolle activiteiten af te splitsen van het klassieke retailbankieren en dat overheden zich alleen borg moeten stellen voor de consumententak van de banken.

Nieuwe golf van bonussen
King doet zijn uitspraken op het moment dat de Londense City zich voorbereidt op een nieuwe golf van bonussen.

Volgens het Britse Centre for Economics and Business Research (CEBR) stijgen de bonussen van bankiers met 50 procent tot 6 miljard pond. En dat minder dan een jaar na de bijna-ineenstorting van het wereldwijde financiële systeem.

'De winsten van banken zijn dit jaar zeer scherp gestegen als gevolg van een gebrek van concurrentie op de markt', zegt CEBR-baas Douglas McWilliams. In de recentste ronde bonussen werd nog een bedrag van 4 miljoen pond uitgekeerd. De leiders van de G20-landen hadden in september nog afgesproken te proberen excessieve bonussen aan banden te leggen.

Het CEBR zegt dat de bonussen nog lang niet op het niveau van voor de crisis zitten, ondanks de huidige stijging. Dat zal nog minstens 5 jaar duren. In Londen zou in 2007 voor 10,2 miljard pond aan bonussen betaald zijn.

'Ten diepste beledigdend'
In de Verenigde Staten noemt minister van financiën Timothy Geithner het 'ten diepste beledigend' voor de bevolking dat de financiële sector weer 'massieve bonussen' betaald aan zijn managers. Hij herinnert eraan dat dezelfde sector nog maar kort geleden 'enorme schade' heeft aangericht.

Zo wil Goldman Sachs dit jaar een recordbedrag van meer dan 20 miljard dollar (13,4 miljard euro) aan bonussen uitkeren. Tijdens de kredietcrisis kreeg de Amerikaanse bank 10 miljard dollar aan overheidssteun die inmiddels zijn terugbetaald.