VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Duurzame beleggingsfondsen opvallende stijgers in VEB Fondsenrating

Twee duurzame fondsen van ASN en het ING Duurzaam Aandelenfonds zijn drie van de grootste stijgers binnen rating die de VEB aan beleggingsfondsen geeft. Trackers domineren de categorie met vijf sterren.

Een hoge rating staat voor beperkte kosten en goed prestaties ten opzichte van soortgelijke fondsen.

ASN Milieu & Waterfonds, ASN Small & Midcap Fonds en ING Duurzaam Aandelenfonds hebben nu vier VEB sterren, dan is één minder dan het de maximale score van vijf sterren.


Grootste Stijgers VEB-rating


Trackers domineren vijf sterren elite

De hoogste rating van vijf sterren is toegekend aan dertien fondsen. Hier domineren de trackers (indexvolgers), die meestal lage kosten in rekening brengen bij de belegger. Twaalf van de dertien fondsen met vijf sterren zijn trackers. Slechts één actief beheerd fonds wist de score van vijf sterren vast te houden: het SNS Wereld Aandelenfonds.

De dominantie van trackers onder de vijf-sterren fondsen is fors gegroeid met de recente uitbreiding van het aantal fondsen dat de VEB volgt. Tot nu toe bleef de selectie beleggingsfondsen van de VEB beperkt tot degene die via de Nederlandse beurs aangeschaft kunnen worden. Vanaf nu volgt de VEB ook de passief beheerde fondsen die via Euronext Parijs te koop zijn. Het gaat hier om trackers van onder meer CASAM, JP Morgan, Lyxor en EasyETF.


Vijf Sterren Fondsen

Drie fondsen die bij de vorige beoordeling nog vijf sterren hadden moesten er deze keer maarliefst twee inleveren. Het ING Global Real Estate Fund en het SNS Euro Obligatie Fonds leverden allebei een ster in, omdat ze niet meer tot de voordeligste fondsen binnen hun categorie behoorden. Daarnaast werd hen een ster ontnomen, omdat de prestaties onder maat waren vergeleken met andere soortgelijke fondsen.