VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Draka wil kralen rijgen na mislukte fusie

Kabelproducent Draka moet, na de desastreus verlopen fusiebesprekingen met het Italiaanse Prysmian, groei gaan inkopen. Met een onthoofde directie en een verwaterd aandeel gaat het bedrijf op zoek naar kleine overnameprooien.

Amper twee jaar heeft Sandy Lyons aan het roer gestaan bij kabelproducent Draka. Per 1 januari, zo'n drie maanden na met Italiaanse branchegenoot Prysmian, stapt hij op. Terug naar de thuisbasis: Amerika.

Een vrijwillig , zo verzekerde Draka's president-commissaris Fritz Fröhlich zijn aandeelhouders tijdens een ingelaste vergadering eind oktober. En in alle vrijwilligheid krijgt Lyons naar alle waarschijnlijkheid  (ongeveer 516 duizend euro) mee.

Opvolger van Lyons is de huidige nummer twee bij Draka, Frank Dorjee. Dorjee is nu nog de financiële topman bij het bedrijf en gaat de functie vanaf volgend jaar combineren met die van bestuursvoorzitter. Een nieuwe cfo komt er niet, wel wordt gezocht naar een nieuwe operationeel directeur.

Op overnamepad
Dorjee, tot 2005 financieel directeur bij het inmiddels failliete Van der Moolen, wordt zo de stuurman in de nieuwe koers die Draka gaat varen. Draka wil omzet genereren door kleine overnames. Bestuursvoorzitter Dorjee zit daarbij aan het roer, financiële man Dorjee bepaalt of er voldoende geld voor de overname beschikbaar is.

Die overnamekas is onlangs met 75 miljoen euro gespekt na een extra aandelenuitgifte van honderd miljoen. "Want er zullen zich kansen in de markt gaan voordoen", volgens Dorjee. In twee tranches heeft het bedrijf zijn aandelenkapitaal met twintig procent uitgebreid.

Grootaandeelhouder Flint Beheer, het beleggingsvehikel van de familie Fentener van Vlissingen, nam de helft van die kapitaalsuitbreiding voor zijn rekening en hield zo zijn belang op 43,39 procent. Zittende aandeelhouders zien hun aanspraak op toekomstige winst van Draka ondertussen behoorlijk verwateren.

En nog wil Draka de mogelijkheid hebben meer aandelen uitgeven. In de vergadering met beleggers werd toestemming gevraagd om eventueel nog eens 10 procent te mogen plaatsen. Bestuurslid Dorjee & Dorjee zal een belangrijke stem hebben in de beslissing of het aandelenkapitaal opnieuw moet worden opgerekt. President-commissaris Fröhlich vertrouwt op een afgewogen beslissing. De commissarissen zitten bij Draka erg dicht op het bestuur, zo liet hij aandeelhouders weten.

Wanneer mislukt?
Wanneer ketste de fusiebesprekingen tussen Draka en Prysmian nu precies af? Draka maakte dondardagavond 10 september het beinde van de overnamegesprekken bekend. Voorafgaand aan dat nieuws daalde de koers van Draka die dag al flink. In de Italiaanse media circuleerden al .

Tijdens de vergadering
President-commissaris Fritz Fröhlich distantieerde zich tijdens de vergadering met beleggers van de publicaties op 10 september in de Italiaanse krant "la Repubblica" die al op de bewuste ochtend melding had gemaakt van het afketsen van de besprekingen. Maar een inhoudelijke reactie bleef uit.