VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TomTom afgestraft door beleggers

De prijs van navigatiekastjes is het afgelopen kwartaal flink gezakt en dus daalde de winst van producent TomTom. En stevig ook. Beleggers straften het aandeel daarop af. Maar intussen trekt de markt weer wat aan en staat er een veelbelovend kwartaal voor de deur.

Een neergang van de prijs van een TomTom van 136 euro tot 99 euro in een jaar tijd. De verkoop van de kastjes is bij TomTom goed voor ongeveer 70 procent van de totale omzet, dus dat doet de cijfers van de producent geen goed.

De lagere prijzen werden dan ook flink gevoeld in het derde kwartaal. De winst nam met bijna de helft af, tot 31 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 58 miljoen euro. De omzet kwam uit op 365 miljoen euro, een daling van 15 procent vergeleken met vorig jaar.


Beleggers reageerden woensdagochtend verbolgen op de cijfers en stapten massaal uit het aandeel, dat daarop ruim 10 procent in waarde daalde.

Veelbelovend kwartaal
Voor het vierde kwartaal ziet het er echter heel niet somber uit. Topman Harrold Goddijn voorziet weliswaar dat de daling van de gemiddelde verkoopprijs nog doorzet, maar ook dat die afvlakt. Tegenover de prijsdaling stond bovendien in het derde kwartaal al een stijgende verkoop. Dat duidt erop dat de markt weer wat aan het aantrekken is.

Het bedrijf verkocht in de afgelopen periode 2,58 miljoen navigatiesystemen, iets meer dan het voorgaande kwartaal en dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal werden 1,5 miljoen stuks verkocht.

Goddijn gaf in juli al aan dat de situatie aan het stabiliseren is. In september meldde de topman bovendien dat de navigatiemarkt uit het dal aan het kruipen is en dat het zwaartepunt van de verkopen in het vierde kwartaal zal liggen.

Het laatste kwartaal van het jaar is vanwege de kerstverkopen de meest belangrijke periode voor TomTom. 'Maar het consumentenvertrouwen is nog breekbaar, het is moeilijk te zeggen welke kant het opgaat', hield Goddijn een slag om de arm.
Zware tijd
TomTom heeft veel last gehad van de recessie en kende mede daardoor een zwaar jaar. De navigator stond tot voor kort met de rug tegen de muur. De achteraf te dure overname van kaartenmaker TeleAtlas verzwakte de balans dermate, dat de krediet- en economische crises ervoor konden zorgen dat TomTom door de convenanten van de banken dreigde te zakken.

De situatie was precair, maar met het uitvoeren van een claimemissie half juli, wist TomTom de zaak weer op de rit te krijgen.

Inmiddels zijn de bankafspraken niet langer in gevaar, bestaat de indruk dat de markten aan het normaliseren zijn, en begint het kostenreductieprogramma zijn vruchten voorzichtig af te werpen.
 
Tegenvaller
Tegenvallend is dat TomTom zijn marktaandeel in de Verenigde Staten niet heeft kunnen verhogen. De navigator ondervindt onder meer vanuit de mobiele telefoonmarkt hevige concurrentie bij de verkoop van zijn systemen. Navigatiesoftware op smartphones wordt steeds populairder.

De vraag is hoe TomTom daar verder op in kan spelen.  

Aan de kostenkant wordt in elk geval gesneden. TomTom verwacht het besparingsdoel voor dit jaar, van 90 miljoen euro, te overtreffen.




Gerelateerde artikelen