VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Herstel Randstad geremd door klanten die tarieven blijven drukken

De uitzendmarkt is door het dieptepunt heen en dat merkt ook Randstad. Het herstel is echter fragiel en de druk op de tarieven die de uitzender aan zijn klanten berekent is nog steeds groot. Maar dat die druk geleidelijk afneemt is goed nieuws.

Volgens financieel directeur Robert-Jan van de Kraats breken veel klanten vanwege de economisch onzekere tijden hun contracten met Randstad open om te onderhandelen over lagere prijzen. Daar is nog steeds sprake van en dat brengt de marges van de uitzender omlaag.

Van de Kraats: ‘Het onderhandelen is een delicaat proces omdat klanten in deze markt hun prijzen omlaag willen brengen en wij ons marktaandeel niet zo maar willen prijsgeven. Per saldo levert dat prijsdruk op en dat zie je terug in de brutomarge.'

Klappen bij traditionele uitzendkrachten
Randstad, dat het meest verdient op het uitzenden van hoger opgeleid en specialistisch personeel, heeft verhoudingsgewijs veel traditionele uitzendkrachten. Deze werknemers voor onder meer productiewerkzaamheden, worden veelal ingezet in de industriële sector.

Juist daar werden de klappen van de recessie het eerst gevoeld en kwamen de inleentarieven het zwaarst onder druk te staan. Dit is nog steeds het geval, maar omdat de weg omhoog nu zichtbaar wordt, zal de prijsdruk hier ook weer het eerst verdwijnen en dus een aanzienlijke verlichting brengen.

Tik van laat-cyclisch segment
Echter, het administratieve segment reageert gebruikelijk later op marktomstandigheden, waardoor de druk hier eerst nog zal toenemen. De marges zijn in deze tak hoger dan bijvoorbeeld in de industriële sector, waardoor het administratieve segment de brutomarge in het derde kwartaal nog behoorlijk steunde.

Dat is in het vierde kwartaal voorbij en dus zal de positieve lijn bij Randstad eerst nog worden geneutraliseerd door de ontwikkelingen bij de administratieve uitzendkrachten. 'In het vierde kwartaal kan de marge daarom toch aardig onder druk staan', meent Van de Kraats.

Snijden
Tot de druk van de ketel is, moet Randstad dit nog opvangen. Daarvoor heeft de organisatie tot nu toe stevig in de kosten gesneden. En met succes. De kostenbesparingen konden gerealiseerd worden zonder gedwongen ontslag, omdat Randstad zelf ook veel uitzendkrachten inzet.

De besparingen zijn goed zichtbaar in de cijfers. De omzet daalde weliswaar nog steeds stevig ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Maar met een min van 28 procent tot 3,18 miljard euro, minder scherp dan verwacht.

Randstad boekte in het derde kwartaal 22 procent minder winst dan vorig jaar. De winst kwam uit op 60,9 miljoen euro.

Fragiel herstel
Voor het vierde kwartaal verwacht Randstad minder rigoureus te hoeven snijden dan in voorgaande periodes. De vraag naar traditionele uitzendkrachten daalt minder hard. De markt voor hoger opgeleiden krimpt bovendien niet verder, stelt de uitzender.

Het herstel tekent zich volgens Randstad in veel markten af, maar wordt door de uitzender nog ‘fragiel' gevonden. Vergeleken met eerdere kwartalen zakken de resultaten in elk geval niet verder weg.

Dit geldt overigens voor de hele uitzendbranche. Volgens cijfers van brancheorganisatie ABU is de omzet in de vier weken tot en met 27 september, vergeleken met eerdere periodes dit jaar, niet verder ingestort. Ook de daling in het aantal uren blijft stabiel.

Branchegenoot USG People, bekend van de uitzendbureaus Start en Unique, liet woensdag net als Randstad weten een stabilisatie van de daling en een voorzichtig herstel in de industriële sector te zien.

De markt is door het dieptepunt heen. Dat is duidelijk te zien bij marktleider Adecco. Het concern heeft de aanvalshouding weer aangenomen en kocht recent twee uitzendbureaus die zich richten op het uitzenden van professionals.

Dividend
Wat dit betekent voor het dividend, kan Randstad nog niet zeggen. Begin vorig jaar neemt het concern een beslissing over het hervatten van de betaling.

 31 maart 2009

Van de Kraats mikt nog steeds op een dividend van 1,25 euro per aandeel.

Randstad besloot dit jaar geen dividend aan zijn aandeelhouders te geven. Het bedrijf wil pas weer uitbetalen als de verhouding tussen het bedrijfsresultaat (ebitda) en schuld niet meer is dan 2.

‘Iedereen heeft belang bij een stevige balans. Dat we geen dividend betalen wordt door iedereen gerespecteerd', zei de financieel topman in een toelichting op de cijfers.



Gerelateerde artikelen