VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB Onderzoek: ING meest compleet en relatief voordelig in fondsen

De VEB heeft de transactiekosten voor beleggingsfondsen beoordeeld. De verschillen in kosten en ook in aanbod zijn aanzienlijk. Dat blijkt uit onderzoek van de VEB naar de kostenstructuren voor beleggen in beleggingsfondsen.

De VEB rekende de kosten uit voor het aankopen en aanhouden van beleggingsfondsen.

“Gratis” of dubbelop
Voor de handel in girale fondsen, waaronder ook de huisfondsen, rekenen Fundix, ING, SNS en SNS Fundcoach geen transactiekosten. Gratis is de dienstverlening echter niet. De inkomsten halen zij uit de distributievergoedingen. Grootbanken ABN Amro, Fortis en Rabobank brengen wel kosten in rekening. Zij snoepen daarmee van twee walletjes voor zover zij daarnaast distributievergoedingen ontvangen. Daarin bieden banken echter geen duidelijk inzicht.

Lynx en Today’s goedkoopst in Amsterdam
Door een relatief laag variabel tarief aan te bieden zijn internetbrokers Lynx en Today’s het goedkoopst op het gebied van aan Euronext Amsterdam genoteerde beleggingsfondsen en trackers. Alex en Rabobank behoren tot de duurste aanbieders.

ING meest voordelig in Luxemburgse fondsen
Voor fondsen met een registratie in Luxemburg, die niet via het girale systeem aangeboden worden, is de belegger het beste uit bij ING. Alex en ABN Amro zijn daarentegen ronduit duur.

Aanbod
Een overall vergelijking is lastig te maken, omdat niet alle brokers handelsmogelijkheden op alle drie de platforms aanbieden. Naast de kosten moet een belegger daarom ook het beschikbare aanbod in overweging nemen. Van de partijen die een compleet pakket aan mogelijkheden aanbiedt is ING het voordeligst.


Het onderzoek
Gekeken is naar de transactiekosten voor beleggingsfondsen uitgesplitst over drie “handelsplatformen”: het eigen systeem van de bank voor girale fondsen, Euronext Amsterdam en Luxemburg. Per broker is berekend wat de kosten zijn om een portefeuille aan te kopen met een waarde van 100.000 euro, gebaseerd op door de banken zelf gepubliceerde tarieven. Dit bedrag wordt verdeeld over een tiental fondsen, zodat voldoende gespreid belegd kan worden over de diverse beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties en vastgoed. Een portefeuille zonder veel omzien is het doel en daarom wordt uitgegaan van een zeer passief beleid. Er wordt dan ook aangenomen dat het opbouwen van de portefeuille gespreid in een jaar tijd plaatsvindt.

Vereniging van Effectenbezitters