VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Riskant gokje

Kapitaal vergaren is leuk, maar in Bulgarije nemen ze wel heel veel risico.

‘Russian road roulette'. Dat is de benaming van een nieuw soort gokspel, waar Bulgaren bij een goede uitkomst grote bedragen mee kunnen opstrijken. Die goede afloop is in dit geval wel heel cruciaal.

De inbreng bestaat namelijk naast een bedrag dat oploopt tot 5.000 euro, ook nog eens uit de kans om het loodje te leggen. Buitenstaanders die toevallig bij de gokpraktijken aanwezig zijn, lopen eveneens buitensporig veel risico.

Het gaat als volgt. De gokker stapt in een auto en rijdt met hoge snelheid over een bij voorkeur druk kruispunt in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. De bedoeling is dat daarbij rood licht wordt genegeerd en passerende auto's en voetgangers niet worden geraakt.

Voorafgaand aan de dollemansrit krijgen deelnemers via sms'jes bericht. De kansen op een toer zonder kleerscheuren worden vervolgens zorgvuldig ingeschat en er wordt natuurlijk geld ingezet op de coureur, die zelf ook mee gokt.

De bizarre gokpraktijken vinden plaats sinds deze zomer. In juni vielen voor het eerst doden door de dollemansritten. Eind deze week meldden de Bulgaarse autoriteiten dat ze een onderzoek naar de ‘Russian road roulette' hebben ingesteld.

Tot nu toe kwamde politie enkel in actie wanneer ze berichten ontvingen dat er weer een dodemansrit aan zat te komen.