VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DIM trekt na nieuwe waardedaling de winstverwachting voor heel 2009 in

DIM Vastgoed krijgt rake klappen. Na opnieuw een waardedaling van objecten in de Verenigde Staten heeft de beleggingsmaarschappij tijd nodig om de schade op te nemen en de wonden te likken.  

DIM heeft maandag bekend gemaakt dat het de waarde van zijn Amerikaanse winkelcentra met nog eens 29,7 miljoen dollar heeft moeten afwaarderen. De beleggingsmaatschappij in Amerikaans vastgoed zegt daarop niet langer in staat te zijn een verwachting af te geven voor het resultaat over heel 2009 en heeft eerdere verwachtingen ingetrokken.

Ernstige malaise in VS
DIM heeft het loodzwaar. De ernstige malaise op de onroerend goed markt in de Verenigde Staten zorgt voor afwaardering na afwaardering. Eerder dit jaar gaf het bedrijf daarom al twee winstwaarschuwingen en meldde het fonds dat het een ontstaan gat in de financiering op wil vangen met een claimemissie ter waarde van 18 tot 25 miljoen euro.

In september werd bekend dat het belangrijkste vastgoedobject in de portefeuille, winkelcentrum Carolina Pavilion in de VS, samen met nog drie andere winkelcentra 25,5 miljoen dollar minder waard was geworden. De afwaardering van 29,7 miljoen dollar die maandag bekend werd, behelst de overige 17 Amerikaanse objecten die DIM in bezit heeft. In totaal verdampte daarmee sinds eind augustus 55,2 miljoen dollar. 

Intrinsieke waarde keldert
Het fonds is door de afwaarderingen nog maar een schim van het was. De intrinsieke waarde van DIM (een maat voor de waarde van het bedrijf) daalde per aandeel van 13,52 dollar naar 7,69 dollar.

Een jaar eerder lag de waarde bijna drie keer zo hoog, op 20,79 dollar per aandeel. 

Herfinanciering
Als gevolg van de forse afwaarderingen is DIM in de problemen gekomen bij het herfinancieren van leningen.

In maart dit jaar meldde het fonds bij de herfinanciering van Carolina Pavilion een tekort van 4 tot 5 miljoen te verwachten. DIM, dat een tweede hypotheek op het object moest afsluiten, kreeg van financier Aegon daarop geen gunstige voorwaarden voor de herfinanciering.

In september maakte het bedrijf bekend dat het de bestaande leningen bij Aegon, met een totale waarde van 51,8 miljoen dollar, daarom in zijn geheel wilde aflossen. Om dat te kunnen doen kreeg DIM twee leningen van grootaandeelhouder Equity One. Daarvan heeft het grootste deel van 39 miljoen dollar een looptijd van maximaal zes maanden en de rest drie maanden.

DIM wil de looptijd van de leningen verlengen en kapitaal ophalen met een aandelenemissie.   

De voorbereiding voor de emissie is in volle gang. Naar verwachting wordt op 9 november meer bekend over de stand van zaken. Op die datum presenteert DIM de resultaten van de eerste negen maanden van het jaar.