VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Weer vet op de botten van bankiers

In Londense restaurants is goed te merken dat bankiers weer wat vet op de botten krijgen. Het aantal etentjes neemt toe en aan de flessen wijn die worden aangerukt, hangen steeds hogere prijskaartjes.

De flessen Petrus van meer dan 1.000 pond verlaten hun speciale klimaatkasten weliswaar nog mondjesmaat, maar de glazen water zijn weer ingeruild voor wijn. En dat noemen de topkoks die de Londense retaurants bestieren een goed teken.

Zo concludeert chefkok Gordon Ramsay op basis van de ontwikkelingen in zijn restaurant dat er sinds begin september weer meer vertouwen is in de financiële sector. 'We zitten voor de rest van het jaar vrijwel geheel volgeboekt'.

Topkok Gary Rhodes, die in zijn twee restaurants als gevolg van de crisis vooral rustiger lunches kende, zit tussen de middag steeds vaker vol met gasten die bovendien meer spenderen. Het aantal lunchcouverts daalde door de crisis van 90 tot 40. ‘Dit trekt aan en mensen drinken gelukkig weer wijn, tot voor kort hielden ze het vooral bij water en jus ‘d orange', aldus Rhodes.

'Weer in uitgeefmodus'
Volgens Michael Roux jr. van het chique restaurant Le Gavroche zijn de bankiers nooit helemaal weggeweest, maar hielden ze zich gedeisd in hun uitgavenpatroon. De flessen wijn van honderden ponden vinden inmiddels hun weg weer naar de tafels. ‘Bankiers zijn terug in de uitgeefmodus', zegt Roux.

Ook David Moore, van de restaurants Pied a Terre en L'Autre Pied noemt de aantrekkende wijnconsumptie een goed teken. ‘Mensen bestellen sinds kort weer van het leukere deel van de wijnkaart. Dit is de beste maand van het jaar geweest. De bankiers zijn terug, maar ze nemen alleen de nummers één van hun netwerk mee uit eten, de laag daaronder zien we nog niet verschijnen. Bovendien zijn de mannen rustiger en discreter dan voorheen.'

'Bankiers zijn terug'
Fransesco Mazzei, die gek werd van de verkoop van ‘beers, beers and bloody beers', schenkt sinds kort ook weer wijn en cocktails. ‘Half september is bij ons een dramatische verbetering ingezet. We hebben er in korte tijd 2,5 kilo witte truffels doorgejaagd. Het is duidelijk: de bankiers zijn terug.'

En zo jubelen de Londense topkoks nog wel even door. Een enkeling plaatst een nuance en hoopt dat de opgaande trend doorzet. ‘We weten het pas echt in het eerste kwartaal van 2010', zegt chef Jun Tanaka van Pearl.

Culinair recensent Richard Vines sprak bijna dertig topkoks in de Londense city over het eet- en uitgavepatroon van de bankiers aldaar. Bekijk de uitkomst van alle gesprekken.