VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe bestuursvoorzitter AMT moet kas gaan vullen

Na het plotselinge vertrek van bestuursvoorzitter Ronald Lorijn begin dit jaar heeft AMT haar nieuwe roerganger gevonden, Jorn Aldag. Het is aan de nieuwe topman om het eigen stermedicijn op de markt te lanceren.

Het succes van Aldag staat of valt bij het op de markt brengen van Glybera. Glybera is een medicijn tegen LPL-deficiëntie dat fatale vetophopingen in het bloed moet doen voorkomen. Volgens de huidige planning komt het medicijn volgend jaar op de markt.

In Europa lijden ongeveer 3000 patiënten aan deze zeer zeldzame ziekte. De behandeling is eenmalig en kost naar schatting ongeveer 200.000 euro. Zodoende is de Europese markt 600 miljoen euro groot, die - let wel - eenmalig omgezet kan worden.

Of verzekeraars dit bedrag in één keer gaan betalen is nog maar de vraag. Als verzekeraars de vergoeding bijvoorbeeld over vijf jaar spreiden zal dit een impact hebben op de toekomstige kasstromen van AMT, iets wat analisten over het hoofd zien.

Lakmoesproef
Het biotechnologiebedrijf verwacht dit jaar nog haar marktaanvraag voor Glybera in te kunnen dienen bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMEA) en hoopt volgend jaar op een marktautorisatie. AMT staat of valt (financieel) min of meer met de goedkeuring van het medicijn omdat de rest van de pijplijn ook gebaseerd is op gentherapie.

Als Glybera wordt goedgekeurd zullen de grote farmaceuten naar verwachting snel toehappen om een aantal producten in de pijplijn van AMT in samenwerkingsverband door te ontwikkelen.

Partners topprioriteit
Aangezien na Glybera de overige producten nog ver verwijderd zijn van eventuele marktautorisatie zal AMT partners moeten vinden om cash te genereren. De bodem van de kas komt namelijk binnen een jaar in zicht. Het is daarom topprioriteit voor de kersverse AMT topman om partners te vinden voor een aantal producten die AMT in de pijplijn heeft.  

Zo voert AMT voor de financiering van AMT-90 gesprekken met biotech reus Amgen en liefdadigheidsinstellingen. Vooral in de Verenigde Staten helpen beroemdheden om geld te vergaren dat deels wordt besteed aan onderzoek  ter behandeling van Parkinson. Denk aan de door de acteur opgerichte en , een stichting die nauw samenwerkt met het . In Europa lijden 1,2 miljoen mensen aan deze ziekte, wereldwijd naar schatting 4,5 miljoen.

Volgens Ferdinand Verdonck, president-commissaris, is Aldag de aangewezen persoon voor het vinden partners. In tegenstelling tot oud-bestuursvoorzitter Lorijn, heeft Aldag namelijk een meer commerciële achtergrond.

Eventuele emissie raakt topman niet
Wie het beloningsbeleid van Aldag goed onder de loep neemt, zou kunnen concluderen dat er een emissie op komst is. Zowel de 110.000 aandelen die Aldag als "tekenbonus" ontving als de toegekende 73.000 voorwaardelijke aandelen zijn voorzien van een anti- verwaterings clausule. Mocht het bedrijf nieuwe aandelen uitgeven, dan zal de nieuwe topman dat niet direct in de portemonnee voelen.

Bestuursvoorzitter Aldag krijgt de 110.000 aandelen met een korting van 90 procent. Door tussenkomst van de fiscus is het uiteindelijke voordeel voor Aldag een procent of vijftig. De aandelen zijn geblokkeerd voor een periode van 3 jaar, waar de Code Frijns voorschrijft dat deze vijf jaar moeten worden aangehouden.

Concurrentiebeding
De kersverse topman Aldag is afkomstig van het Duitse biotech bedrijf Evotec. Bij zijn afscheid tekende hij een concurrentiebeding. Zou dat problemen kunnen opleveren tijdens zijn loopbaan bij AMT? Aldag stelde beleggers gerust tijdens een ingelaste vergadering.

Dit tweejarige beding is volgens hem voornamelijk van toepassing op CNS (central nervous system) gerelateerde research met kleine moleculen. AMT werkt niet met kleine moleculen maar met gentherapie. Zo zal de ontwikkeling van AMT-090 ter behandeling van de ziekte van Parkinson (een CNS aandoening) niet in conflict komen met het concurrentiebeding.