VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Buffett in de bres voor kleine beleggers

Participeren in het investeringsvehikel Berkshire Hathaway van superbelegger Warren Buffett is tot nu toe enkel weggelegd voor kapitaalkrachtigen: een aandeel noteert momenteel 100.450 dollar. Maar als het aan Buffett ligt, gaat dat veranderen.

Beleggers wereldwijd staan in de rij om een graantje mee te pikken van de successen van de meester. Het is niet voor niets dat elke stap van Buffett onder een vergrootglas wordt gelegd.

Voor velen is dat meteen ook de enige optie. Een aandeel van Berkshire Hathaway is met 100.450 dollar, prijzig te noemen. En ook de goedkopere variant, ‘Baby-Berkshires', hebben nog een waarde van ongeveer 3.325 dollar. Deze goedkopere B-aandelen zijn sinds 1996 verkrijgbaar en hebben slechts tweehonderdste van de stemrechten die volwaardige aandelen hebben.

Waar de Baby's ruim dertig keer zo goedkoop zijn als een A-aandeel, wil Buffett nu nog een stap verder gaan. Hij wil elk B-aandeel in 50 splitsen.

Grootste overname ooit
Die gedachte komt voort uit de recente grootste overname van Warren Buffett ooit: de acquisitie van de Amerikaanse spoorwegmaatschappij Burlington Northern Santa Fe. Buffett heeft Burlington ingelijfd voor liefst 44 miljard dollar.

Met de overname krijgen aandeelhouders Burlington de keuze: zich laten uitbetalen in cash of in aandelen van Berkshire Hathaway. Maar gezien de hoge waarde van die aandelen, kunnen kleine aandeelhouders van de spoorwegmaatschappij hier niet voor in aanmerking komen.

Om die reden wil Buffett elk B-aandeel in 50 delen splitsen. Als de aandeelhouders van Berkshire Hathaway dit voorstel goedkeuren, is het aandeel ook toegankelijk voor een doorsnee belegger op de New York Stock Exchange. Die kan straks een ‘stukje Buffett' kopen voor ongeveer 65 dollar.

Warren Buffett kocht in 1962 Berkshire Hathaway. Hij groeide uit tot 's werelds meest succesvolle belegger. Met een vermogen van 37 miljard dollar, is hij na Bill Gates de rijkste man ter wereld.