VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zak met geld betekent einde conflict bij detacheerder TMC

Wat een publieke clash leek te gaan worden tussen de vier bestuurders van detacheringsbureau TMC eindigde in een anticlimax. Twee geschorste bestuurders kozen voor het geld in plaats van de confrontatie.

Bij de Eindhovense detacheerder TMC wilden twee kampen bestuurders elkaar tijdens een ingelaste aandeelhoudersvergadering ontslaan. Maar zover kwam het niet. Partijen gooiden het op het laatste moment op een akkoordje. 

Twee bestuurders, de commercieel directeur en de operationeel, stappen toch vrijwillig op, krijgen beide een jaarsalaris van 240 duizend euro mee en hebben zich akkoord verklaard met het verkopen van hun aandelenpakketten (totaal een miljoen aandelen) aan TMC. Kosten van dure advocaten en adviseurs worden met dit vrijwillig opstappen vermeden. 

Begin van de ruzie
De, naar nu blijkt onherstelbare, breuk tussen de vier oprichters en bestuurders van TMC kwam begin oktober naar buiten. Op 12 oktober greep president-commissaris Lobbezoo drastisch in binnen het vierkoppige directieteam door twee bestuurders en TMC-oprichters te schorsen "als gevolg van een onherstelbare vertrouwensbreuk".

Tijdens een vergadering donderdag moesten aandeelhouders opdraven om de ontbinding van de arbeidscontracten van de twee goed te keuren. 

Als tegenreactie lieten de twee betreffende bestuurders punten op de agenda van de vergadering plaatsten waarin zij op hun beurt om het ontslag vroegen van de overige twee bestuurders, bestuursvoorzitter Thijs Manders en financieel directeur Rogier van Beek. 

Maar het liep anders. 

Binnen tien minuten na opening schorste president-commissaris Jan Lobbezoo (ook commissaris bij ASMI) de vergadering. Aandeelhouders werden getrakteerd op een merkwaardig schouwspel waarbij de twee kampen, ieder vanuit een aparte kamer, elkaar bestookten met advocaten en adviseurs. 

Persoon of strategie
Opmerkelijk is dat in de vergadering werd gesproken over een "persoonlijk" meningsverschil, terwijl het persbericht van 12 oktober nog over een "principieel verschil van inzicht over het te voeren beleid en de strategie van de onderneming" sprak.

Het persoonlijk conflict, waarvan de exacte aard overigens binnen de bestuurskamer bleef, was zo hoog opgelopen dat (toekomstige) samenwerking "onmogelijk" zou zijn, aldus Lobbezoo. De strategie van de detacheerder van hoogopgeleid personeel, het zogenaamde werkondernemersmodel waarbij personeel dat uitgezonden is een hoge variabele beloning krijgt, blijft overeind.

Afhandeling
Dat de ruzie zo hoog opgelopen is niet verwonderlijk, want er stond voor het geschorste duo veel op het spel. Zo heeft hebben de twee als medeoprichters een gezamenlijk aandelenbelang van ongeveer dertig procent. In de aandeelhoudersvergadering is afgesproken dat TMC deze tegen de huidige beurskoers, ongeveer acht miljoen euro, zal terugkopen.

Hoe TMC dat denkt te gaan financieren, is onduidelijk. Het bedrijf heeft een schamele 3 miljoen euro in kas. Bij de bank langs gaan om de aandelen te kunnen betalen is een mogelijkheid, aangezien de solvabiliteit, het eigen vermogen als percentage van het balanstotaal, is met 65 procent sterk te noemen.

Naschrift april 2015 
Op verzoek van betrokkenen zijn de namen van enkele personen in dit artikel vervangen door generieke benamingen. 
Naschrift april 2015 
Op verzoek van betrokkenen zijn de namen van enkele personen in dit artikel vervangen door generieke benamingen. 
Naschrift april 2015 
Op verzoek van betrokkenen zijn de namen van enkele personen in dit artikel vervangen door generieke benamingen. 


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen