VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Arcadis zet fors in op milieu

De benoeming van een Amerikaan in het bestuur van ingenieursbureau Arcadis lijkt logisch nu het bedrijf al tijden flink groeit in de VS. De net benoemde Steve Blake zal Arcadis moeten laten profiteren van de snel groeiende markt voor duurzaamheid. 

, sinds 1987 werkzaam bij Arcadis in diverse management functies, was voor zijn benoeming topman de Amerikaanse divisie van het ingenieursbureau (Arcadis U.S., Inc). De Amerikaan zorgt in het bestuur van Arcadis voor een link naar de Amerikaanse markt, waar Arcadis in de afgelopen jaren aanzienlijke groei heeft doorgemaakt.

Goed milieu
In Amerika zal Blake zijn pijlen vooral richten op de snel groeiende milieudivisie. Nu de kredietcrisis langzaam overwaait, milieuregels strenger worden en duurzaamheid `hot` is, komen de orders opgang. Zo kon de divisie recentelijk 170 miljoen euro in hun orderboek bijschrijven.

Klanten zijn voornamelijk geïnteresseerd in de GRIP - Guaranteed Remediation Program - aanpak van het bedrijf. Met dit programma neemt Arcadis bij aangaan van een saneringsproject twee risico’s van klanten over. Ten eerste garandeert het ingenieursbureau dat de regelgever een “goedkeuringsstempel” geeft over de werkzaamheden die zijn verricht. Ten tweede wordt vooraf een vaste prijs afgesproken voor een project waaraan niet meer gesleuteld mag worden gedurende het project.

Door deze zekerheden heeft het British Petroleum (BP) en het Amerikaanse legerorders ingelegd. Arcadis voorziet dat deze divisie door de nieuwe aanpak nog hard gaat groeien. Ter vergelijking, vorig jaar werd voor 74 miljoen euro aan “GRIP orders” binnengehaald en nu is dit dus 170 miljoen euro.

Kostenbesparingen werken
De cijfers in het derde kwartaal 2009 van Arcadis zijn beter van verwacht. Het advies- en ingenieursbedrijf Arcadis heeft woensdag zijn winstverwachting voor heel 2009 opgeschroefd. Arcadis gaat nu uit van een stijging van de netto operationele winst met 0 tot 5 procent. Eerder werd juist gerekend op een lichte winstdaling.

De netto operationele winst steeg over het derde kwartaal met 12 procent tot 18,2 miljoen euro vergeleken met een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 13,9 miljoen euro tegen 11,4 miljoen vorig jaar. De omzet steeg met 10 procent tot 470 miljoen euro.

Het optimisme is mede het gevolg van opdrachten die zijn gerelateerd aan de steunmaatregelen in de Verenigde Staten zien binnenkomen. Topman toonde zich tijdens de toelichting op de cijfers positief over de integratie van de overgenomen Amerikaanse branchegenoot Malcolm Pirnie. "De overname is heel goed ontvangen. Er lopen tientallen initiatieven voor synergie. Onze mensen hebben heel duidelijk het gevoel dat we door gezamenlijk op te treden sterker in de markt staan en meer mogelijkheden hebben om werk binnen te halen."
Noy verwacht dat in 2011 kostenvoordelen zullen worden behaald door de overname van Malcolm Pirnie. Arcadis blijft uitkijken naar verdere overnames. Het bedrijf wil vooral de activiteiten uitbreiden in Azië en het Midden-Oosten. Volgens Noy lopen er gesprekken met verschillende partijen.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net