VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

BAM verkijkt zich op herstel vastgoedmarkt

Bij presentatie van de halfjaarcijfers zag BAM nog lichtpuntjes in de vastgoedsector. Een kwartaal later trekt het bouwbedrijf dat voorzichtige optimisme weer in. De marktomstandigheden blijven slecht, de eigen winstverwachting wordt verlaagd.

Krimpende volumes in alle markten, toegenomen prijsdruk en een afwaardering van 40 miljoen aan goodwill. BAM heeft het in het 140ste jaar van zijn bestaan ongekend moeilijk.

Jarenlang is BAM gegroeid als kool en nog steeds boekt dit grootste bouwbedrijf van Nederland in een flink aantal divisies een (sterk teruggelopen) winst. Maar het verlies in de divisie Vastgoed (verkoop van zelfgebouwde woningen en commercieel vastgoed) poetst meer dan de helft van de bescheiden winst in andere takken van sport weg. En laat die Vastgoedtak nou net één van de onderdelen zijn waarop bestuursvoorzitter Joop van Oosten flink wil inzetten.

Althans, dat was  bij zijn aantreden in 2006.

Vastgoed in malaise
Ruim drie jaar later is Vastgoed het koekoeksjong. In de eerste negen maanden van 2009 was het resultaat van alle BAM-activiteiten samen 80,3 miljoen euro. Het verlies van Vastgoed in diezelfde periode: 81 miljoen euro. Bam trekt de conclusie dat 'het herstel van de vastgoedmarkt nog meer tijd zal vergen'.

Dat is een toen de bouwer nog lichtpuntjes zag voor de Nederlandse vastgoedmarkt. Er was geen reden om uit te gaan van verdere verslechtering van de omstandigheden. Nu blijkt dat in het derde kwartaal 68 miljoen verlies is geboekt op een totaal van 81 miljoen dit jaar in de Nederlandse vastgoedtak.

BAM spreekt nog steeds van stabilisering op de Nederlandse woningmarkt, maar dan wel op een onbevredigend laag niveau. Toch blijft BAM optimistisch over het langetermijnperspectief van de vastgoedtak.

Maar voorlopig blijft herstel uit, als tenminste gekeken wordt naar de orderportefeuille van BAM. Die is in de eerste negen maanden van 2009 met elf procent gedaald.

De bijgestelde verwachting voor de vastgoedmarkt heeft onvermijdelijk gevolgen voor de totale winstverwachting van BAM dit jaar. Die is nu een stuk voorzichtiger, tenminste 100 miljoen euro waar eerst werd gesproken van een bedrag tussen 100 miljoen en 120 miljoen. Een evenaring van de winsten uit 2008 (162 miljoen) en 2007 (394 miljoen winst) kan BAM voorlopig uit het hoofd zetten.
Gerelateerde artikelen