VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fugro weet omzetdaling op te vangen

Voor het eerst sinds 2003 ziet Fugro dit jaar de winst dalen. Een lagere winstverwachting had Fugro al ingepland. Na de resultaten voor het derde kwartaal komt daar een omzetdaling bij. Door op kosten te beknibbelen blijft de eerdere winstprognose toch overeind.

De eerste helft van 2009 had bodemonderzoeker Fugro nog weinig last van afwachtende klandizie. Bij een lage olieprijs - begin dit jaar zelfs tot veertig dollar per vat- zijn vooral kleinere energiemaatschappijen geneigd de zoektocht naar nieuwe bronnen uit te stellen. Maar driekwart van de energieklanten van Fugro bestaat uit olie- en gasgiganten en die schroeven de investeringen niet meteen terug bij een tijdelijk val in energieprijzen.

In de eerste zes maanden van dit jaar hield Fugro de omzet dan ook keurig in lijn met die van 2008 en de verwachting was dat dit voor heel 2009 zo zou blijven.

Inmiddels is de olieprijs praktisch verdubbeld. Toch moet Fugro na drie kwartalen de omzetverwachting naar beneden worden bijgesteld. Nu verwacht Fugro 2,05 miljard euro omzet te behalen, 100 miljoen euro minder dan eerder verwacht.

Omzet omlaag
De omzetdaling hangt samen met een minder goed gevulde orderportefeuille, 15 procent minder dan een jaar geleden. Bovendien heeft Fugro last van prijsdruk, wat niet gek is na de hoge tarieven die het bedrijf wist te toucheren vorig jaar.

Fugro heeft geanticipeerd op de daling in opdrachten door capaciteit af te stoten. Zo huurt het bedrijf niet langer twee schepen waarmee het seismologisch onderzoek verricht. Een omzetdaling is het gevolg.

Souplesse
Desondanks weet het Leidse bedrijf de eerder dit jaar afgegeven winstverwachting op peil te houden. Deze blijft gehandhaafd op 260 miljoen euro voor heel 2009 (2008: 283,4 miljoen). De geprognosticeerde winstmarge schat het bedrijf in op 12,7 procent, lager dan vorig jaar maar iets hoger dan eerder verwacht. Een bewijs dat Fugro behendig kan manoeuvreren in kosten.

En dat is een prestaties voor een bedrijf dat hard is gegroeid (omzetverdubbeling in de laatste vijf jaar) en voor het eerst een winstdaling gaat rapporteren.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen