VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Einde bewaarloon dichterbij

Jarenlang brachten banken kosten in rekening voor het bewaren van de effecten van hun klanten. En dat terwijl het fysiek bewaren van aandelen al lang verleden tijd is. Het einde van die praktijk lijkt te naderen nu de eerste banken overstag gaan om de achterhaalde kosten terug te schroeven.

Beleggers betalen bij veel banken nog steeds bewaarloon voor hun effectenportefeuille. Hoewel de tijd van coupons knippen voorbij is en een aandeel in een milliseconde van eigenaar verwisselt, vragen met name traditionele banken een vergoeding voor het bewaren van een portefeuille.

Vooral bij een kleine portefeuille drukken dit soort kosten flink op het rendement.

Het bewaarloon lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Banken zien afschaffing zelfs als een methode om de concurrentie de loef af te steken. Het nieuwe BNP Paribas Fortis probeert Belgische beleggers te lokken door ze de komende drie jaar geen bewaarloon in rekening te brengen.

En ook in Nederland lijkt er beweging te komen.

De VEB vroeg in september . Vier partijen (Binck Bank, ING Bank, ABN Amro en SNS Bank) reageerden tot nu toe.

ING Bank meldt de inkomsten uit bewaarloon eigenlijk niet te kunnen missen. De bank schrijft : "het (gedeeltelijk) wegvallen van het bewaarloon zou ING voor bijzondere lastige keuzes stellen."

Enige dagen na dit antwoord blijkt dat mee te vallen. ING Bank verklaart, na vragen van de VEB, een specifiek deel van het bewaarloon voor beleggers per direct af te schaffen. Het gaat om de beleggers die via ING handelen op buitenlandse beurzen. Een begin.

Binck Bank zegt in zijn antwoord dat het ingehouden bewaarloon eigenlijk gewoon servicekosten zijn. Waarom de internetbank er dan toch voor kiest om dit bewaarloon te noemen? Kwestie van traditie, zo blijkt. Binck schrijft: "De term bewaarloon is voor beleggers een herkenbaar begrip en wordt daarom nog steeds volop gehanteerd."

Binck-onderdeel Alex probeert overigens nieuwe klanten te lokken door deze een voordeeltje in bewaarloon voor te houden.

Rabobank, de partij die een hoog bewaarloon in rekening brengt, reageerde tot op heden in het geheel niet. Evenals Fortis Bank.