VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Derdekwartaalcijfers bieden hoop voor consumentensector

Nederlandse bedrijven in de consumentensector blijken de crisis vrijwel allemaal met verve te doorstaan. De derdekwartaalcijfers bieden bovendien een sprankje hoop op betere tijden. Een analyse.

De flinke klap die de consument de afgelopen tijd kreeg als gevolg van de crisis, heeft zijn uitwerking op de Nederlandse bedrijven in de consumentensector niet gemist. Maar de omzetontwikkelingen in het derde kwartaal van dit jaar duiden alweer op het passeren van de bodem. 

Op basis van de cijfers kan worden geconcludeerd dat de bestedingen van de consument de afgelopen drie maanden weer wat aantrokken.

Tijdig gestart met snijden in kosten
Intussen lijken de ondernemingen steeds beter te zijn ingesteld op lagere omzetten. De meeste bedrijven zijn tijdig gestart met het snijden in de kosten. Doorgevoerde kostenbesparingen zorgden ervoor dat de winstgevendheid over het algemeen verbeterde. Zover werd duidelijk in het derde kwartaal. 

De bedrijven die succesvol zijn geweest met kostenbesparingen kunnen bij aantrekkende volumes en omzetten een sterk winstherstel laten zien.

Gevaar
Er ligt echter wel een aantal gevaren op de loer. Een herstel in de consumentenbestedingen is nog zeer fragiel. Een oplopende werkloosheid kan roet in het eten gooien.

Bedrijven kunnen op korte termijn profiteren van kostenbesparingen, maar uiteindelijk mogen die niet ten koste gaan van toekomstige groei. Beleggers doen er daarom goed aan in de gaten te houden of er naast aandacht voor huidige winstgevendheid ook oog is voor de toekomst. Dat kan bijvoorbeeld blijken uit investeringen in marketing, innovatie, nieuwe markten of overnames.

BEDRIJFSOVERZICHT

Omzet en nettowinst in derde kwartaal en over eerste negen maanden van 2009
 FONDS Q3 2009 Q3 2009 t/m Q3 2009  t/m Q3 2009 
        Omzet  Nettowinst         Omzet 
 Beter Bed          2,2%        34,5%          -2,1%        -19,7%
 Hunter Douglas      -18,9%        10,6%        -25,1%        -42,9%
 Macintosh        -6,3%            -          -3,2%            -
 Philips      -11,3%       203,4%        -15,1%        -84,9%
 CSM        -0,8%        95,1%              1,7%         30,8%
 Heineken        -3,9%            -            5,4%            -