VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Klinkende overwinning voor gedupeerde beleggers WorldOnline

WorldOnline en de banken ABN Amro en Goldman Sachs hebben jegens beleggers onrechtmatig gehandeld door voorafgaand aan de beursintroductie een te optimistisch beeld te geven van de waarde en de toekomstverwachting van World Online.

Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald, 8 jaar nadat de VEB een rechtszaak had aangespannen tegen WorldOnline en de betrokken banken.

Volgens de Hoge Raad zijn de onderneming en de banken te optimistisch geweest over de waarde en toekomstverwachting van World Online. 

Bovendien meent de Hoge Raad dat bestuurder Nina Brink heeft gelogen over haar verleden (ze bleek betrokken te zijn geweest bij een aantal faillissementen) en over haar aandelenbezit (ze bleek voor de beursintroductie al twee derde van haar aandelen WorldOnline voor een habbekrats van de hand te hebben gedaan).

De banken en de onderneming hadden dat recht moeten zetten. Voor dat nalaten zijn ze tegenover beleggers aansprakelijk.

Ook stelt de Hoge Raad nu dat het prospectus misleidend was omdat niet is vermeld voor welke prijs Brink haar aandelen drie maanden voor de beursgang heeft verkocht.

ABN Amro valt bovendien te verwijten dat het op de eerste beursdag de misleidende openingskoers heeft bewerkstelligd. Dat is in lijn met een eerder oordeel van de toezichthouder, de Autoriteit Financiële Martken (AFM).


Schadevergoeding
Dit is de opmaat voor schadevergoeding voor gedupeerde beleggers.

De VEB gaat ervan uit dat zij van WorldOnline en de banken spoedig een uitnodiging ontvangt om te spreken over een oplossing voor gedupeerde beleggers.

Mocht er geen acceptabele schikking kunnen worden bereikt, dan zal de VEB niet schromen schadevergoedingprocedures te starten, waarbij de concrete vergoedingen voor beleggers door de rechter zullen worden vastgesteld.

Zorgplicht
De uitspraak van de Hoge Raad betekent voorts een verdere aanscherping van de zorgplicht die ondernemingen en banken tegenover het beleggend publiek in acht hebben te nemen.

De Hoge Raad heeft de criteria voor banken die fondsen begeleiden bij een beursintroductie hiermede aanzienlijk verzwaard. Banken hebben na te gaan dat hetgeen de onderneming stelt ook feitelijk juist is.

Bijna 3 miljard euro aan beurswaarde verdampt
Op 17 maart 2000 werd het aandeel WorldOnline geïntroduceerd op de Amsterdamse beurs. Vrijwel direct na introductie raakte het aandeel in een vrije val.

Bij de overname van de aandelen WorldOnline door het Italiaanse Tiscali werd (omgerekend) voor een aandeel nog slechts 7,34 euro geboden. Afgezet tegen de eerste notering van het aandeel WorldOnline (50,20 euro) betekent dit een waardeverlies van bijna 3 miljard euro.

Wol-gedupeerde en nog niet aangemeld voor de actie World Online? Niet meer mogelijk