VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB Actie World Online: hoe nu verder?

De Hoge Raad heeft bepaald dat beleggers onrechtmatig zijn behandeld voor en tijdens de beursintroductie van World Online. Dit maakt de weg vrij naar een schadevergoeding voor gedupeerde beleggers. Hoe nu verder?

Hoe heeft de Hoge Raad precies geoordeeld?
De Hoge Raad heeft bepaald dat ABN Amro en Goldman Sachs een te optimistisch beeld hebben gegeven van de waarde en de toekomstverwachting van World Online. Daarmee hebben ze beleggers onrechtmatig behandeld.

Bovendien meent de Hoge Raad dat bestuurder Nina Brink heeft gelogen over haar verleden (ze bleek betrokken te zijn geweest bij een aantal faillissementen) en over haar aandelenbezit (ze bleek voor de beursintroductie al twee derde van haar aandelen WorldOnline voor een habbekrats van de hand te hebben gedaan).

De banken en de onderneming hadden dat recht moeten zetten. Voor dat nalaten zijn ze tegenover beleggers aansprakelijk.

Ook stelt de Hoge Raad nu dat het prospectus misleidend was omdat niet is vermeld voor welke prijs Brink haar aandelen drie maanden voor de beursgang heeft verkocht. ABN Amro valt bovendien te verwijten dat het op de eerste beursdag de misleidende openingskoers heeft bewerkstelligd.

Krijg ik als gedupeerde belegger nu meteen mijn geld terug?
Nee, niet meteen. De uitspraak van de Hoge Raad is het begin van de weg naar schadevergoeding voor gedupeerde beleggers. De VEB kan, met de uitspraak van de Hoge Raad in de hand, opnieuw naar de rechter om voor beleggers een schadevergoeding af te dwingen.

De rechter zal dan per zaak bekijken of en hoeveel schadevergoeding wordt uitgekeerd. Omdat het om vele tienduizenden beleggers gaat zal dit leiden tot een ongelooflijk grote hoeveelheid rechtszaken. De rechtbanken kunnen die stroom naar alle waarschijnlijkheid niet aan.

Het lijkt logischer dat de VEB namens beleggers tot een schikking komt met de partijen die beleggers hebben benadeeld. De VEB verwacht dat die partijen (de betrokken banken) op korte termijn contact zullen opnemen met de VEB om over een schikking te praten.

De VEB-actie World Online loopt nu meer dan acht jaar. Het kan dus weer jaren duren?
Tot nu toe hebben partijen er zo ongeveer alles aan gedaan om de zaak te vertragen. Daaruit kan de jarenlange strijd deels worden verklaard. De VEB verwacht dat deze vertragingstechnieken nu grotendeels achterwege blijven. Het is niet in het belang van de banken om opnieuw de zaak te traineren. Het kost geld en tijd. Eigenlijk kunnen banken zich een dergelijke houding ook niet langer veroorloven na alle ellende van de afgelopen bankencrisis.

Kan ik me nog aansluiten bij de VEB-actie World Online?
Ja, dat kan tot 30 april 2010.

Wat is de totale schade die beleggers geleden hebben?
De Hoge Raad heeft hier geen uitspraken over gedaan. De VEB gaat uit van een totale schade bij beleggers van euro 3 miljard.  Welk deel van die schade te wijten is aan het handelen van de banken zal later duidelijk worden.