VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Blauwe Bord 2009 voor René Takens, CEO van Accell

Het Blauwe Bord 2009 is gewonnen door René Takens, CEO van de Friese fietsfabrikant Accell. De VEB reikt jaarlijks tijdens de Dag van de Belegger het Blauwe Bord uit. Het is een prijs waarmee die persoon of organisatie wordt onderscheiden die een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan de belangen van Nederlandse aandeelhouders. René Takens krijgt het Blauwe Bord  omdat hij een voorbeeld is voor zijn collega CEO’s van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.

René Takens is CEO sinds 1999 en heeft voor de onderneming een heldere strategie uitgestippeld, waarbij de focus en nadruk steeds lag op de zaken waar Accell goed in was. Overnames zijn nooit te groot geweest en steeds passend in het strategisch plan. De investeringen in fitnessapparatuur (nu 5 procent van de omzet) waren relatief minder succesvol. Accell keerde terug naar waar het bedrijf sterk in is: de productie en verkoop van fietsen in het hogere segment van de markt.Ondanks de uitstekende prestaties is zijn salaris sinds 2003 niet exorbitant verhoogd. Zijn totale beloningspakket was met 686.000 euro over 2008 slechts ruim 3 procent hoger dan het pakket in 2003. Het vaste salaris ging van 236.000 naar 340.000 euro in die 5 jaar, een toename van 7,6 procent per jaar. Gezien de prima prestaties is die beloning zonder meer gerechtvaardigd.
 
Over Accell
Fietsenfabrikant Accell uit Heerenveen is bij uitstek een voorbeeld van een beursgenoteerde onderneming die zich niet gek heeft laten maken door de kredietcrisis of andere externe omstandigheden. Accell doet waar het goed in is en heeft een duidelijke focus. Bij nadere bestudering van de cijfers over de afgelopen 10 jaar valt op dat het bedrijf een stabiele groei van omzet en winst heeft behaald, zonder dat dit heeft geleid tot sterke verwatering van de winst per aandeel.De gemiddelde omzetgroei bedroeg 15 procent, de nettowinst groeide ruim 28 procent. Het dividend is ieder jaar verhoogd en lag gemiddeld op 5,7 procent van de jaarslotkoers. Het rendement op eigen vermogen bevindt zich sinds 2003 boven de 20 procent. Accell is in de afgelopen 10 jaar voor veel aandeelhouders dan ook een meer dan uitstekende belegging geweest.
Vereniging van Effectenbezitters