VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SNS zet beloningsbeleid op zijn kop

Wouter Bos eist dat de financials die een graai deden in het staatssteunpotje in het 2010 met nieuwe evenwichtigere beloningsplannen gaan werken. SNS Reaal steekt als eerste zijn nek uit met een nieuw beloningsplan. Eeen gebaar, waarop inhoudelijk het nodige valt af te dingen.

Bestuursvoorzitter Ronald Latenstein van Voorst begon vorig jaar met een vast jaarsalaris van 623.000 euro. Vanaf 1 januari 2010 wordt dat 570.000 euro. Een teruggang met 8,5 procent, zo staat triomfantelijk vermeld in het nieuwe beloningsbeleid document.

Wat minder duidelijk te vinden was, is dat zijn aanzienlijk lagere salaris van 532.000 euro over dit jaar (2009). Als we deze vergelijking trekken gaat hij er in 2010 zeven procent op vooruit. De overige drie bestuursleden behouden hun vaste jaarsalaris ad 467.780 euro.

Boter bij de vis
Het meest opmerkelijk aan de beloningswijzigingen was het voorstel om variabele beloningen in contanten (cash) uit te betalen en niet in aandelen. De marktmantra in het verleden was juist om bestuurders aandelen te geven als onderdeel van de beloning om een belangenparallel (met aandeelhouders) te bewerkstelligen.

Unilever deelt deze visie: in de onlangs gepresenteerde beloningswijziging wordt een groter deel van de beloning in aandelen uitgekeerd. Ook moeten bestuurders aandelen van Unilever kopen.

President-commissaris Rob Zwartendijk (ex-Ahold) van SNS ziet hier niets in en voerde tegenover aandeelhouders de volatiliteit van de aandelenkoersen op om zijn mening kracht bij te zetten. .
Daarmee zou geen langere termijn beleid voor het vaststellen van de variabele beloningen / bonussen te voeren zijn. Geen steekhoudend argument, zo vond ook Delta Lloyd dat tegen het nieuwe plan stemde.

Op deze wijze wekt SNS REAAL sterk de indruk weinig vertrouwen te hebben in de koersontwikkeling van het eigen bedrijf. Bij betaling in aandelen daarentegen lopen de belangen van bestuur en aandeelhouders meer gelijk op.

Referentiegroep grabbelton
Een belangrijke pijler onder het beloningssysteem is de zogenaamde referentiegroep, een groep ondernemingen waaraan SNS zich spiegelt bij het bepalen van het beloningsbeleid.

Ten opzichte van twee jaar geleden is deze groep nogal omgegooid. De samenstelling is merkwaardig. Eerst een groep branchegenoten, met Delta Lloyd, ASR en Achmea.

De laatste twee zijn niet beursgenoteerd en aangedragen door een extern adviesbureau. Deze groep is aangevuld met elf branchevreemde bedrijven uit de AMX-index. Het belangrijkste criterium schijnt hier de omvang van deze bedrijven te zijn. De referentiegroep lijkt hiermee willekeurig samengesteld.

Lees ook:



.