VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eigen kweek Ajax moet de lege clubkas weer vol spelen

Geen Champions League in Amsterdam dit jaar. En dus tijd genoeg voor een overleg met beleggers op woensdag. Zelfs hoofdcoach Martin Jol had het trainingspak uitgetrokken om de nieuwe strategie van de noodlijdende Amsterdamse club toe te lichten.

De coach blijft de centrale man in het voetbaltechnische beleid bij Ajax. De directie kijkt voornamelijk naar de financiële speelruimte. ‘Van voetballers hebben we toch niet zo veel verstand als coach Martin Jol', zegt algemeen directeur Rik van den Boog tegen aandeelhouders.

En Jol wil het anders doen. Anders dan zijn voorganger Van Basten die voor miljoenen spelers mocht aantrekken, maar desondanks slecht presteerde. "Van de zes spelers (Oleguer, Dario Cvitanich, Evander Sno, Rob Wielaert, Miralem Sulejmani en Ismail Aissati) die vorig jaar zijn gekocht, staan er vijf niet in de basis", sneerde Martin Jol naar voorganger Van Basten.

Met het regime Jol moet de jeugd weer de boventoon voeren in de Arena. Eigen kweek moet weer doorstromen naar het eerste elftal. Ondertussen haalde Jol wel een aantal transfervrije dertigers met forse salarissen binnen. Het gaat hier niet om grote aankopen, want daarvoor ontbreekt momenteel simpelweg het geld in Amsterdam.

Financieel directeur Jeroen Slop zei eerder al dat Ajax "de broekriem moet aanhalen". Door de "ontstellende hoeveelheid trainerswisselingen bij Ajax (Wouters, Adriaanse, Ten Cate en Van Basten) in de afgelopen tien jaar is een groot probleem ontstaan.

De alarmbellen rinkelen nog niet, maar Feyenoord is een voorbeeld van hoe het kan gaan. Die kant moeten we niet op." Door het forse negatieve resultaat (2008/2009: 3,41 miljoen euro verlies) is bovendien de kas bijna leeg.

Operationeel naar quitte
Het terugsnoeien van de dure spelersselectie is onderdeel van een plan om Ajax binnen anderhalf jaar operationeel quitte te laten spelen.

De Ajax-selectie bestaat uit ruim zeventig spelers, terwijl directeur Van den Boog onlangs beweerde dat slechts vijftien spelers het gewenste hoge niveau halen. Dure buitenlandse bank- en tribunezitters moeten afvloeien.

Alleen zo denkt Ajax de eigen kas operationeel rond te krijgen. Nu nog moet de club teren op eenmalige inkomsten uit transfers van succesvolle spelers als Klaas-Jan Huntelaar en Thomas Vermaelen.

Behalve snoeien is Ajax ook op zoek naar extra opbrengsten. Commercieel directeur Henri van der Aat ziet fikse inkomstenbronnen in de eigen website, zonder daar exacte bedragen aan te koppelen.

En ook de exploitatie van televisiebeelden in eigen beheer- bij buitenlandse clubs de absolute zilvervloot- moet soelaas bieden in Amsterdam.

Kwetsbare directeur
En dan kwamen er nog die andere mediabesognes in Amsterdam aan bod. Directeur Van den Boog is als investeerder betrokken bij het faillissement van Marco Borsato's The Entertainment Group.

Volgens president-commissaris Uri Coronel had Van den Boog afgelopen tijd uitvoerig uitleg gegeven over de zaak. Op basis van de feiten die tot nu toe naar buiten zijn gekomen zouden er geen redenen zijn om maatregelen te nemen.

Zou er echter een ‘penibele situatie' ontstaan, waarbij Ajax imagoschade zou oplopen, dan zal de algemeen directeur het veld moeten ruimen, zo liet Coronel weten. Godenzonen hebben immers een brandschone oppas nodig.