VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers willen meer openheid bedrijven over IT-plannen

Beursgenoteerde ondernemingen moeten aandeelhouders meer informatie geven over de risico's die zij lopen ten aanzien van hun IT-systemen. Het recente verleden leert dat bedrijven regelmatig problemen ondervinden door ambitieuze IT-plannen. Informatie hierover is van essentieel belang voor aandeelhouders.

De risicobeheersing van automatisering is een van de speerpunten die de VEB komend jaar gaat hanteren om bedrijven te beoordelen. Daarnaast besteedt de VEB extra aandacht aan taken en verantwoordelijkheden van de commissarissen en de beloning van bestuurders.
 
IT-plannen
Veel bedrijven struikelen over ambitieuze IT-plannen. Zo begon de lijdensweg van Samas op het moment dat een nieuw systeem niet functioneerde. Van Lanschot Bankiers maakte onlangs bekend al 55 miljoen euro te hebben afgeschreven op automatiseringsproject Drive (totale kosten 100 miljoen euro) dat uiteindelijk niet eens geschikt bleek voor implementatie.
 
Speerpuntenbrief
Ieder jaar stuurt de VEB alle beursgenoteerde bedrijven in Nederland een brief met haar speerpunten. In de speerpuntenbrief heeft de VEB dit jaar de volgende onderwerpen onder de aandacht van bestuurders en commissarissen gebracht.
 

 
liet de VEB bedrijven weten vooral te kijken naar kredietafspraken, strategie en beloning. Dat blijkt achteraf geen overbodige luxe. Een fors aantal bedrijven kwam afgelopen jaar in conflict met de banken door (bijna) schending van de voorwaarden die aan verkregen kredieten verbonden waren. Dit heeft geleid tot een fors aantal nieuwe kredieten en aandelenemissies.