VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Multimiljardair in amper één beursjaar

Met de paniek op de beurzen, konden heel wat speculanten dit jaar flinke winsten opstrijken. Eén man sloeg daarbij werkelijk alles. David Tepper, baas van het Amerikaanse hefboomfonds Appaloosa Management, staat op het punt 2,5 miljard dollar bij te schrijven op zijn persoonlijke bankrekening.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal rinkelde de kassa in Wall Street bij één man zelden zo luid.

Tepper, een voormalig handelaar van Goldman Sachs, haalde voor zijn bedrijf Appaloosa dit jaar al ruim 7 miljard dollar binnen.

Eenvoudig maar riskant
De 51-jarige Amerikaanse zoon van een accountant hanteert een eenvoudige, maar riskante aanpak: één beursdoelwit kiezen en daar vol op inzetten.

Begin dit jaar werd als uitgangspunt genomen dat de Verenigde Staten een depressie zoals in de jaren dertig zou kunnen vermijden. Met dat in het achterhoofd schuimde Tepper de beursvloer af op zoek naar zo goedkoop mogelijke aandelen van gehavende bankreuzen.

De beredenering van Tepper was dat de Amerikaanse overheid na de val van Bear Stearns niet nog meer banken zou laten omvallen.

Koopjes
Waar vrienden en collega's die stap niet aandurfden uit angst voor een algemene nationalisatie van de probleemgevallen, kocht Tepper de aandelen voor een prikje op. Waarschuwingen van zelfs zijn eigen handelaren, vanwege het enorme risico, naast zich neer leggend.

In de maanden februari en maart, toen de beurzen wereldwijd het laagst stonden, vergaarde Tepper dag na dag Citigroup-aandelen, die toen onder de één dollar waren gezakt, en aandelen Bank of America, die hij voor nog geen drie dollar op de kop kon tikken.

‘Het leek alsof ik de enige was', herinnert Tepper zich. ‘Op bepaalde dagen bood er gewoonweg niemand op deze aandelen', tegen de Wall Street Journal.

Reuzeklapper
Dankzij de spectaculaire beursklim sinds maart, pakte de gok van Tepper bijzonder goed uit. De aandelen Citigroup zijn inmiddels in waarde verviervoudigd, en de aandelen van Bank of America zijn nu drie keer zoveel waard als in maart.

Met het bekend worden van Tepper's klapper zijn alle ogen op de handelaar gericht. Belegger die een graantje mee proberen te pikken, proberen achter het nieuwe beursdoelwit van de Amerikaan te komen.

Eenvoudig genoeg meldt hij tegen de Wall Street Journal dat zijn nieuwe doel commercieel vastgoed is.
Tepper en Appaloosa hebben inmiddels niet minder dan 2 miljard dollar geïnvesteerd in herverpakte hypotheken op luxueuze kantorencomplexen en winkelcentra in ‘uptown' New York. Natuurlijk tegen de trend in.

Tactiek onder de loep
Maar wel illustratief voor zijn manier van beleggen. Uit een van de website Gurufocus.com blijkt dat Tepper geregeld een flink deel van zijn portefeuille in slechts één of twee sectoren belegt.

Na eerder de technologiesector, olie- en gasinvesteringen en de financials, ligt de focus nu dus op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Met een waarde van inmiddels zo'n 12 miljard een strategie die hem duidelijk geen windeieren legt.

Tepper krijgt met zijn 2,5 miljard dollar overigens geen record in handen. In 2007 ontving fondsmanager John Paulson 3,7 miljard dollar, omdat hij de ineenstorting van de subprime hypotheken goed had ingeschat.

Miljarden te besteden?
De Wall Street Journal zette op wat Tepper allemaal met zijn miljarden kan doen. Van het aflossen van staatsschulden in de Derde wereld tot de aanschaf van 4.666 Lamborghini Reventons.