VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

HITT: beschermingswal tegen vijandige overnames niet langer nodig

HITT, producent van verkeersbegeleiding- en navigatiesystemen, doekt Stichting Preferente Aandelen HITT op en bouwt daarmee zijn beschermingswal tegen vijandige overnames af. Het bedrijf vindt de constructie niet langer nodig.

HITT nam de kostenpost onder de loep in het kader van bezuinigingen die het bedrijf doorvoert. De producent concludeerde dat de constructie, die enkele tienduizenden euro's per jaar kost, niet langer nodig is.

Geen nut
'De bescherming heeft de afgelopen jaren geen nut gehad, dus waarom zou je dan wel de kosten daarvoor nemen', stelt financieel directeur John van Asperen.

Van Asperen ontkent dat het opheffen van de constructie iets te maken heeft met mogelijke interesse in de onderneming.

Gevolg
Met het ontbinden van de overeenkomst met de stichting vervalt het recht op het verkrijgen van preferente aandelen door de stichting.

Met het uitgeven van preferente aandelen aan een stichting, kunnen bedrijven zich weren tegen een vijandige overname. Dankzij de uitgifte aan de 'bevriende' stichting behoudt het bestuur namelijk de zeggenschap over de onderneming.

Hachelijk
Het opwerpen van een beschermingswal is echter een hachelijke zaak en kan rekenen op kritiek van aandeelhouders, zo bleek onlangs nog bij ASMI en enkele jaren geleden bij Stork.

De afgelopen jaren hebben meerdere Nederlandse bedrijven hun protectie afgebouwd. Inmiddels is daar echter ook kritiek op gekomen, omdat het afbouwen van beschermingsconstructies te veel macht zou hebben gegeven aan activistische aandeelhouders.

Van Asperen is daar echter niet bang voor. 'Het is altijd wel zo dat er een of andere partij meer in de aandacht staat. De afgelopen tijd is dat de aandeelhouder geweest. Ik verwacht dat die situatie zich weer gaat normaliseren.'

Goede ontwikkeling
Het opheffen van de bescherming door HITT is een goede ontwikkeling in een tijd dat er juist weer meer aandacht van bedrijven voor leek te komen. Zo riep USG People een jaar geleden een dergelijke constructie met preferente aandelen in het leven, en ging Delta Lloyd naar de beurs met zo'n constructie.

Aandeelhouders moeten nog stemmen over het besluit van HITT om de beschermingsconstructie op te heffen. Op 3 maart 2010 legt het bedrijf het plan ter goedkeuring worden voor aan de aandeelhouders tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen