VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

2009 mager jaar voor Warren Buffett

Waar de beurzen in 2009 na een slecht begin, een aardig herstel lieten zien, nam de aandelenprijs van investeringsvehikel Berkshire Hathaway van superbelegger Warren Buffett met slechts 2,7 procent toe. Daarmee beleefde Buffett zijn magerste periode in tien jaar tijd ten opzichte van de S&P 500 index, die in 2009 met 23 procent opveerde.

De laatste keer dat Buffett een mindere prestatie leverde dan de S&P 500 was in 1999. Dat jaar daalde Berkshire Hathaway op de beurs met 20 procent, terwijl de index met 20 procent steeg.

In de afgelopen 22 jaar presteerde het investeringsvehikel 15 keer beter dan de S&P 500. De koers van Berkshire Hathaway is daarbij over een periode van 20 jaar verdertigvoudigd.

'Geen spectaculaire rendementen meer'
Naarmate de omvang van het vehikel groter wordt, blijkt het steeds moeilijker om beter te presteren dan het beursgemiddelde.

Buffett waarschuwde al dat het in de toekomst steeds zwaarder wordt om de S&P 500 te verslaan. Zo zei hij onlangs in een interview niet meer te jagen op torenhoge plussen. ‘50 Jaar geleden was ik op zoek naar spectaculaire rendementen, maar die kan ik nu niet meer krijgen.'

Imperium
Buffett legde in 1962 de basis voor zijn beleggingsimperium. Door systematisch aandelen te kopen van Berkshire Hathaway, op dat moment nog een textielfabrikant, verwierf hij controle over de onderneming.

Aanvankelijk beperkt hij zich tot textielactiviteiten, maar in 1967 waagde hij zich ook op de verzekeringsmarkt. Tussen 1965 en 2006 groeide de boekwaarde van de holding met gemiddeld 21,4 procent per jaar.

Dat ook superbelegger Buffett niet onaantastbaar is, blijkt tijdens de financiële crisis. In 2008 daalde de boekwaarde van de beleggingen met 9,6 procent. Desondanks een betere prestatie dan de S&P 500, die 37 procent van de waarde van de index zag verdampen.

Lange termijn
In 2009 kocht Buffett de Texaanse spoorwegmaatschappij Burlington Northern Santa Fe. De overname, meteen goed voor 44 miljard dollar, was een persoonlijk record. Ook nam de miljardair belangen in Nestlé en Exxon Mobil.

Buffett zelf zal niet echt wakker liggen van de tegenvallende prestaties van Berkshire Hathaway afgelopen jaar. Hij is immers een lange termijnbelegger pur sang en zal zich ook met zijn nieuwe aanwinsten op de lange termijn richten.