VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers kiezen John Paul Broeders (Vopak) tot topman van het jaar

John Paul Broeders, bestuursvoorzitter van tankopslagbedrijf Vopak, is door beleggers gekozen tot topman van 2009. Broeders bleef met 32,7 procent van de stemmen de nummer twee, Chris Ouwinga van Unit 4 Agresso nipt voor.

Ruim 2500 beleggers brachten hun stem uit via de website van de VEB.Broeders, sinds 2004 bestuurder bij van Vopak en vanaf 2006 bestuursvoorzitter bij het bedrijf, verhoogde dit jaar liefst twee keer de winstverwachting, waar vrijwel alle andere ondernemingen hun doelstellingen in 2009 juist lieten varen.

Beleggers waardeerden de goede prestaties van de wereldmarktleider op het gebied van opslag en overslag van chemie en olieproducten. ‘De groei van dit jaar overtrof onze eigen verwachting’, zegt Broeders in een telefonische reactie vanuit Singapore. Dat Vopak tot nu toe geen last heeft van de economische tegenslag, komt volgens de topman doordat de functie van het bedrijf de afgelopen jaren is veranderd.

Broeders: ‘Raffinaderijen komen steeds verder weg te staan, waardoor we de afgelopen jaren meer een logistieke functie zijn gaan vervullen, in plaats van de conjunctuurgevoelige overflow van raffinaderijen en speculatieve opslag. Vervoer en opslag zijn nu de hoofdfuncties. En daarin krijgen we alleen maar meer werk.’Wat dat betreft komt de crisis voor Vopak op een goed moment. ‘Als er geen crisis was geweest zouden we nu een tekort aan opslagcapaciteit hebben.’ Zodra de economie weer aantrekt moet Vopak volgens de topman hard aan de slag om terminals bij te bouwen.

Vopak deed het in 2009 ook goed op de beurs. Het aandeel verdubbelde het afgelopen jaar, waar de AEX ‘slechts’ een derde meer waard werd. Broeders doet het sinds zijn aantreden als bestuursvoorzitter in 2006 significant beter dan de Amsterdamse hoofdgraadmeter.

In de afgelopen vier jaar . De AEX daalde in die periode met gemiddeld zeven procent per jaar.

Eerdere winnaars
De VEB-verkiezing tot topman van het jaar werd vorig jaar gewonnen door Jan van der Zouw (Eriks Groep). In de jaren daarvoor ging de prijs naar andere Jan Aalberts (Aalberts), Ronald Brus (Crucell) en Lakshmi Mittal (Arcelor Mittal).

Klik van John Paul Broeders
 
Vereniging van Effectenbezitters