VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Britten stoken huis warm met boeken

Armlastige Britse gepensioneerden stropen massaal antiquariaten en winkels met tweedehands spullen af op zoek naar dikke, zware boeken, om te kunnen verbranden voor een beetje warmte in huis.

Nu de lage temperaturen het land langere tijd teisteren, wordt naarstig gezocht naar goedkope brandstof en daarbij worden de Britten steeds creatiever.

Boeken - bij voorkeur met harde kaft - blijken bijvoorbeeld een uitstekend alternatief voor dure steenkool. Van een flinke encyclopedie kan dankzij de langzame ontbranding een hele avond worden genoten, zo blijkt uit het relaas een winkelmedewerker van een tweedehandswinkel in Swansea, Zuid-Wales tegen een Britse krant.

De medewerker noemt het verbranden van boeken weliswaar ‘terribly wrong', maar is vooral blij dat zijn winkel eindelijk van de stapels, doorgaans haast onverkoopbare, oude boeken af komt.

Met stapels tegelijk
De tweedehandsjes, die voor een paar penny's van de hand gaan, worden met grote partijen tegelijk opgekocht.

Britten hamsteren niet alleen om de kosten te drukken. De National Grid, de organisatie die verantwoordelijk is voor de energiebehoefte in het land, waarschuwde begin deze week dat de consumptie van gas misschien drastisch omlaag moet als de aanvoer niet snel omhoog gaat.

Gas mogelijk op rantsoen
Ongeveer tweederde van de huishoudens in Groot Brittannië gebruikt gas voor de verwarming van de woning. De consumptie steeg afgelopen maandag door het koude weer met dertig procent ten opzichte van het gemiddelde verbruik in deze tijd van het jaar.

Met dergelijke grote stijgingen bestaat de vrees dat er niet voldoende gas is om de winter door te komen. En dus dreigt het vooruitzicht van gas op rantsoen.

Grote prijsstijgingen
De energieprijzen zijn de laatste jaren flink gestegen in Groot Brittannië. Gasprijzen zijn sinds januari 2008 met 40 procent omhoog gegaan en elektriciteitstarieven klommen met 20 procent.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net