VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Trackers op opkomende landen best presterende beleggingsfondsen van 2009

Trackers die indices van opkomende landen volgen zijn de best presterende beleggingsfondsen van 2009. Dat blijkt uit onderzoek van de VEB naar de rendementen van alle fondsen die zijn opgenomen in de VEB-beleggingsfondsenrating.

De top tien van best renderende fondsen wordt volledig gedomineerd door trackers. Deze indexvolgers doen het niet alleen goed vanwege de voordelige kostenstructuur, maar ook dankzij de markten die zij volgen.

Met name trackers op indices in Zuid-Amerikaanse landen, in het bijzonder Brazilië, presteren goed.

Dankzij de opkomst van de tracker kan nu dus vanuit Nederland eenvoudig geprofiteerd worden van deze groeiregio's. Actief beheerde beleggingsfondsen die zich richten op Zuid-Amerika zijn vooralsnog niet beschikbaar aan Euronext Amsterdam.

Alleen binnen de categorie obligaties presteerden trackers slechter dan actief beheerde fondsen.

Goed jaar voor fondsen
Dat 2009 ondanks het zwakke eerste kwartaal een goed beleggingsjaar was, is duidelijk terug te zien in de onderste regionen van de rating.

Slechts 8 van de 443 fondsen behaalden in het volle jaar een negatief rendement. In 2008 waren dat er liefst 319 van 350.

Best presterende beleggingsfondsen van 2009: 
Slechtst presterende beleggingsfondsen van 2009:
 Zowel aandelenfondsen als vastgoed-, mix- en obligatiefondsen liepen in 2009 tegen een verlies aan.

Nederland
Van de aandelenfondsen met een focus op Nederland, presteerden de partijen die zich richtten op het mid- en smallcapsegment, het best.

Logisch, gezien de rendementen van AMX met een plus van 68 procent en AScX met een stijging van 52 procent, beduidend hoger lagen dan die van AEX met een toename van 42 procent inclusief dividend.

Europa
Deze trend is in heel Europa te zien. Ook hier blijken de fondsen die beleggen in kleine bedrijven spekkoper. Het rendementsverschil tussen koplopers en slechts presterenden bedroeg tot 30 a 40 procent.

Wat verder opvalt is het herstel van private equity. De hefboom die zich in 2008 nog tegen deze fondsen keerde, heeft in het afgelopen jaar zijn werk in positieve zin gedaan en het rendement een extra zetje in de rug gegeven.

Vastgoed
Ook in de categorie vastgoed maakten fondsen in veel gevallen de in 2007 en 2008 geleden schade goed. Vooral Europees vastgoed boekte een aanzienlijke waardestijging.

Opvallende achterblijver is hierbij het Triodos Vastgoedfonds. Waar alle fondsen een rendement behaalden van 18 procent of meer, noteerde dit fonds een min van 8 procent.