VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bank of America wekt beroering met voornemen tot hoge bonussen

Nog maar net van het staatsinfuus af en de bonussen rijzen alweer de pan uit. Bank of America heeft haar zakenbankiers voor het afgelopen jaar even hoge bonussen in het vooruitzicht gesteld als in 2007, toen de crisis nog niet was losgebarsten.

Dat meldt .
 
De verontwaardiging is groot, aangezien de Amerikaanse bank nog maar net weer zelfstandig is. Het concern werd in 2008 gered met miljarden aan belastinggeld. In december betaalde de bank de staatsschuld van 45 miljard dollar (31 miljard euro) terug.

Onder streng toezicht uit
Met dank aan de steun bleef de bank overeind, maar kwam het bedrijf ook onder streng toezicht van de overheid te staan. Door de recente aflossing heeft de bank zich daar nu weer aan onttrokken.

Bank of America (BoA) profiteert intussen aardig van de overname van sectorgenoot Merrill Lynch in 2008. Na enorme verliezen als gevolg van de kredietcrisis is Merrill nu goed voor een derde van de winst van Bank of America.

'Overname Merril Lynch oorzaak'
De verhoging van de bonus heeft volgens anoniem personeel te maken met de overname van Merril Lynch. Onderdeel van de deal was dat ook de meeste investeringsbankiers van Merril Lynch naar BoA zouden overstappen.

Deze jongens kregen in 2007 - bij Merril Lynch - ongeveer voor 5,8 miljard dollar aan bonussen. Zelfs in het crisisjaar 2008 was dat nog 3,6 miljard dollar. De top van het concern kreeg daarvoor enorme kritiek en uiteindelijk moest topman Kenneth Lewis opstappen.

Gewend aan de hoge bonussen, zoeken de bankiers mogelijk hun heil elders indien het cashen bij Bank of America tegenvalt. Bovendien overheerste bij de oude garde van BoA het gevoel dat de bonussen over 2008 fors naar beneden waren bijgesteld om de nieuwe collega's te kunnen belonen. Die moesten nu dus weer omhoog.

Verwachting hoogste bonus ooit
Uit onderzoek van het Amerikaanse persbureau Bloomberg bleek vorig jaar al dat de bankiersbonussen over 2009 die van 2008 zouden gaan overtreffen. Een op de tien ondervraagde managers in de financiële wereld verwachtte zelfs zijn hoogste bonus ooit te gaan ontvangen.

De heropleving van de financiële sector zal de stijging van beloningen nog extra aanzwengelen, weet de Wall Street Journal.

Dat lijkt te kloppen, want Goldman Sachs keert 17 miljard dollar uiten Morgan Stanley betaalt 11 miljard, ofwel tweederde van de omzet.

De definitieve beslissing over de betaling van de bonussen bij Bank of America moet nog worden genomen.