VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ouders van RBS-topman Stephen Hester vinden bonus zoon te hoog

Zo'n beetje de hele wereld keert zich tegen de exorbitante bonussen in de financiële wereld. In dat rijtje scharen zich nu ook de ouders van Stephen Hester, topman van Royal Bank of Scotland (RBS).

Hester verdedigde dinsdag voor een parlementaire commissie de bonussen die zijn bank betaalt. Hij deed dit in het kader van een onderzoek naar de salariëring bij door de overheid gecontroleerde financiële instellingen, zoals RBS, Northern Rock en Lloyds Banking Group.

Op vragen over zijn eigen inkomen, zei de bestuursvoorzitter dat hij een marktconform salaris ontvangt, maar dat zijn ouders vinden dat hij .

RBS betaalt volgens de topman tegenwoordig een groot deel van de bonussen uit in aandelen, terwijl dat voorheen in contanten gebeurde.

Hester zelf ontvangt een beloning die gelieerd is aan de hoogte van een aandeel RBS. Hij heeft ermee ingestemd in het eerste jaar niet te cashen. Over drie jaar kan de waarde van de bonus opgelopen zijn tot bijna drie miljoen pond.

Daarbij haastte Hester zich te zeggen dat zijn bonuspakket op dit moment waardeloos is, omdat het aandeel niet gestegen is.

Ook hield de topman vol nog niet te weten hoe vol de bonuspot is die hij straks voor de 22.000 zakenbankiers leegkiept.

In overheidshanden
De huidige topman van RBS verving Fred Goodwin in oktober 2008 op het moment dat de overheid de bank redde van de ondergang.

Hester vertelde de commissie dat hij destijds op de vraag wat hij wilde verdienen bij RBS, geantwoord had betaald te willen worden volgens het gangbare tarief in de private sector.

Naast Hester werden ook Eric Daniels van Lloyds en Gary Hoffman van Northern Rock door de parlementariërs aan de tand gevoeld. Hoffman zei dat zijn bank mogelijk over 2009 bonussen gaat uitkeren omdat het genationaliseerde Northern Rock hier in 2008 vanaf heeft gezien.