VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe strategie moet Grontmij jaarlijkse omzetgroei van 10 tot 15 procent brengen

Advies- en ingenieursbedrijf Grontmij streeft voor de komende vijf jaar naar een jaarlijkse omzetgroei van gemiddeld 10 tot 15 procent. Om dat te realiseren kijkt het bedrijf onder meer uit naar overnamekandidaten in Azië. Ook in Europa wordt een grote aankoop verwacht.

Dat meldt Grontmij dinsdag bij het bekend maken van de nieuwe strategie.

Grontmij wil deels groeien op eigen kracht. Aankopen worden alleen gedaan als ze de positie op de thuismarkten versterken of een goede startpositie creëren in snel groeiende markten zoals Midden- en Oost-Europa, aldus het bedrijf.

'Vraag naar duurzaam neemt toe'
‘We merken ook een toenemende vraag naar duurzaam ontwerp uit Azië, met name India en China', zegt bestuursvoorzitter Sylvo Thijsen dinsdag tegen analisten.

Thijsen wijst op de enorme bouwactiviteit in China, waar overal steden worden gebouwd die moeten voldoen aan alle groene standaarden en waar partijen ‘smeken' om de kennis op het gebied van duurzaam ontwerp, die Grontmij bezit.

Grote overname in Europa verwacht
De topman benadrukt dat de focus desondanks blijft liggen op Europa en sluit niet uit dat Grontmij hier een grote overname doet. Een 'shortlist' van Europese bedrijven die in aanmerking komen voor een overname is al gemaakt.

Volgens Thijsen is de groeipotentie na de crisis voor verschillende Europese regio's heel verschillend. Als een gebied met een relatief hoge groeiverwachting noemt hij de Randstad in Nederland, naast andere voorbeelden van Europese 'ruimtelijk-economische complexen' met veel groei.

Andere, meer perifere gebieden zullen het veel moeilijker krijgen om de gevolgen van de crisis op te vangen, verwacht de CEO.

Reorganisatie
Om de activiteiten beter te richten op de gebieden met veel potentie, zonder gebonden te zijn aan landsgrenzen, vormt Grontmij de organisatie om. In plaats van zes geografische regio's, wordt voortaan gewerkt met drie divisies met eigen directeuren.

De beoogde omzetstijging en de daaruit voortvloeiende winstgroei moet volgens Grontmij vooral komen uit de snelst groeiende markten: water, energie en infrastructuur.

Het bedrijf wordt daarom opgedeeld in de takken: water & energy, transportation & mobility en planning & design.

Inzet op omzetgroei en kostenbesparingen
Bij de gewenste omzetgroei van 10 tot 15 procent voor de komende jaren gaat het om de toename van de totale omzet, waar na aftrek van kosten de netto-omzet van overblijft. De totale omzet steeg in 2008 nog met 9,5 procent ten opzichte van 2007 en bedroeg ruim 846 miljoen euro. In de eerste helft van 2009 bedroeg de omzet 332 miljoen euro.

Naast de wijzigingen in de bedrijfsstructuur zullen kostenbesparingen dit jaar een belangrijke rol spelen. Grontmij kondigde in november vorig jaar aan 6 tot 8 miljoen euro opzij te zetten om het bedrijf aan te passen aan de nieuwe marktomstandigheden. Het bedrijf verwacht dit jaar 3 tot 5 miljoen euro minder kosten te maken, onder andere door overheadkosten te verlagen en de operationele modellen te standaardiseren.

‘Onze lange termijndoelen zijn ambitieus', stelt Thijsen. Op korte termijn gaat het bedrijf echter verder met de aangekondigde kostenbesparingen, om de uitdagende economische omstandigheden het hoofd te bieden, aldus de CEO.Gerelateerde artikelen