VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Obama: 'Wij willen ons geld terug'

De Amerikaanse president Barack Obama plant een extra belasting voor banken in de Verenigde Staten die de schatkist 117 miljard dollar moet opleveren. De bankentaks zal de banken met veel spaardeposito's ontzien en vooral Wall Street-huizen als Goldman Sachs en Morgan Stanley treffen.

De maatregel zal zo'n vijftig instellingen treffen. Dat heeft Obama donderdag .

Als het wetsvoorstel voor de bankentaks, voluit de 'Financial Crisis Responsability Fee', door het Congres komt, heeft president Obama vooral 25 grote financiële instellingen op de korrel om gespreid over tien jaar 117 miljard dollar, ofwel 81 miljard euro op te halen.

Daarmee moeten de verliezen worden goedgemaakt die Washington heeft geleden bij de reddingsoperaties voor de sector, die sinds september 2008 nodig waren.

'Elk dubbeltje terug'
‘Er is mij veel aan gelegen elk dubbeltje terug te halen dat het Amerikaanse volk toebehoort', zo zei de president in een toelichting op de plannen. ‘Wij willen ons geld terug en we zullen het krijgen ook'.

De basis voor de belasting wordt ongeveer 15 procent van het balanstotaal van de instellingen, minus de spaardeposito's en het eigen vermogen. Het percentage kan van jaar tot jaar wisselen.

De taks spaart dus relatief gezien de banken met veel spaardeposito's, een relatief stabiele financieringsbron, zoals Bank of America, JPMorgan Chase en vooral Wells Fargo. Die banken dragen sowieso al bij aan de spaardepositiegarantie FDIC, het veiligheidsnet voor Amerikaanse spaarders.

Vizier op Wall Street-huizen
Omgekeerd zal de taks dus financiële instellingen hard treffen die zich vooral op de kapitaalmarkten financieren. De banktaks viseert dus in de eerste plaats min of meer 'pure' Wall Street-huizen, met name Goldman Sachs en Morgan Stanley.

In een korte toelichting op de plannen voor de bankenbelasting zei de president dat de staatssteun die de financiële sector in de crisis ontving 'een noodzakelijke kwaad' was. 'Het is nu tijd om het geld terug te betalen.'

'De financiële bedrijven kunnen de belasting betaling, gezien hun gigantische winsten en obscene bonussen', aldus Obama. 'We willen ons geld terug, en we zullen het krijgen.'

Eerder deze week lekte al uit dat Obama maatregelen in petto had voor een extra aanslag voor de financiële sector.