VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Relatief optimistisch: 'nog even aanmodderen'

Als in de tweede helft van dit jaar geen sterk herstel komt van de reële economie, dreigt de prille economische opleving een forse knauw te krijgen.

Dat zegt de New Yorkse econoom Nouriel Roubini vrijdag in de Belgische krant .

Een echt doemscenario met enkel onheilstijdingen schetst Roubini, ook wel Dr. Doom genoemd, dit keer niet, maar heel opwekkend is zijn boodschap ook niet. ‘Ik ben geen doemdenker die alles zwart ziet. Ik probeer gewoon zo realistisch mogelijk te zijn. Ik heb liever dat jullie mij Dr. Realist noemen, aldus de econoom, die bekendheid verwierf doordat hij als een van de weinigen de diepe recessie voorspelde.

Volgens de professor van de Stern School of Business in New York zullen de Verenigde Staten en Europa het in de eerste jaarhelft beduidend beter doen dan in het tweede deel.

Nog even profiteren
‘We kunnen nu nog even profiteren van de extreem lage marktrente, de fiscale steunplannen en allerlei tijdelijke overheidsmaatregelen, zoals de schrootpremies in de VS en Duitsland', stelt Roubini. En dat kan zelfs resulteren in een ‘snel en scherp V-herstel' met een economische groei van rond de 3 procent.

Maar in de tweede helft keert het tij volgens de professor, met een groeivertraging van 1,5 procent als gevolg. Want overheidsmaatregelen doven uit en geld voor nieuwe is er niet altijd. ‘Het begrotingstekort in sommige landen dreigt te groot te worden. Als een sterk herstel van de reële economie dan uitblijft, dreigt het economisch herstel een forse knauw te krijgen'.

U-scenario
De kans op een nieuwe recessie in 2010 is volgens Roubini klein. Veel waarschijnlijker is naar zijn idee een U-scenario, waarbij de wereldeconomie de komende jaren ‘verder aanmoddert'.

Toch doet dr. Doom ook zijn oorspronkelijke bijnaam eer aan. 'Er kan nog veel misgaan.' De econoom vreest bijvoorbeeld dat er de komende maanden belangrijke beleidsfouten worden gemaakt, bijvoorbeeld door de marktrente te vroeg of te laat op te trekken.

‘Bij te vroeg optrekken van rente en belastingen wordt het prille economische herstel gesmoord. Wachten de centrale banken te lang, dan dreigt de massa aan goedkoop geld voor nieuwe zeepbellen te zorgen', aldus Roubini. Maar de bubbels ziet hij niet meteen barsten.

‘Zeker in de VS waar straks verkiezingen aankomen is de kans op beleidsfouten groot', klinkt het ouderwets waarschuwend. Op de loer ligt volgens Roubini een zware beleidsfout van een centrale bank, maar ook een crash van de dollar en een geopolitieke gebeurtenis, zoals een nucleair dispuut tussen Iran en Israël.