VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Winstexplosie Intel schept verwachtingen voor resultaten ASMI en ASML

Dat de chipsector aan de vooravond van herstel stond was al duidelijk, maar de winstvertiendubbeling van chipfabrikant Intel is toch wel een verrassing. Het belooft veel goeds voor de Nederlandse chipmachinebouwers.

Intel heeft het cijferseizoen voor Amerikaanse tech-bedrijven spectaculair geopend. De Amerikaanse chipgigant heeft over het vierde kwartaal van 2009 de nettowinst bijna ten opzichte van een jaar eerder. De winst van 2,3 mrd dollar bij een omzet van 10,6 mrd dollar was zelfs voor de meest optimistische analist een positieve verrassing. De eindspurt van Intel is illustratief voor de halfgeleidermarkt in 2009: een dramatische start met een krachtig herstel aan het einde.

Groei werpt jongen
Consumenten kopen weer computers, zowel pc´s als laptops, en die opbloei in verkoop heeft ´s werelds grootste chipproducent in de kaart gespeeld. Ook voor het eerste kwart van 2010 rekent Intel op een fors hogere omzet.

Hogere omzetten en goede vooruitzichten zijn voor chipfabrikanten een prikkel om te gaan investeren in nieuwe apparatuur die nog efficiënter de halfgeleiders kan uitspuwen. En daarvan moeten de Nederlandse chipmachinebouwers ASML en ASMI weten te profiteren.

Wat dat betreft beloven de vooruitzichten van het toonaangevende onderzoeksbureau Gartner . Gartner verwacht een groei van de chipindustrie tot 60 procent. Een groei overigens die volgt op een zware neergang in 2009.

ASML op woensdag
Woensdag komt AEX-fonds ASML met zijn cijfers over het vierde kwartaal. Na twee kwartalen verlies boekte het concern uit Veldhoven in het . Topman Meurice was toentertijd nog voorzichtig over een opleving in de chipindustrie.

Die verwachtte hij niet voor de tweede helft van 2010. Met de verrassende goede resultaten van Intel in het achterhoofd wordt het interessant om te zien of Meurice woensdag positiever is. Zeker ook omdat hij eerder aangaf dat ASML `extreem goed is gepositioneerd`om te profiteren van het herstel.

Chiprally
Beleggers in het vroegcyclische aandeel hebben de afgelopen maanden in ieder geval veel vertrouwen getoond in het aandeel. De koers van ASML in 2009 met bijna tachtig procent en beweegt nu rond 24 euro. Dat is niet eens zo ver verwijderd van de ruim 26 euro die het aandeel noteerde in september 2007, de hoogste koers in de afgelopen vijf jaar.

Nog beter waren de prestaties van het . De koers van  ASMI spoot in 2009 omhoog met 188 procent. En dat terwijl met de daadwerkelijke productie van chipmachines, de zogenoemde front end-activiteiten, geen stuiver winst is geboekt.

Het geld moet tot nu toe binnenkomen via het belang in het, eveneens (in Hongkong) beursgenoteerde, ASMI PT. Dit fonds presteerde , Het aandeel verdriedubbelde bijna.

ASMI kreeg er afgelopen jaar twee krachtige aandeelhouders bij, waaronder, jawel, Intel. ASMI-topman Chuck Del Prado was eind vorig jaar in ieder geval om ook de front end in de zwarte cijfers te krijgen. De cijfers van Intel zullen daarbij een welkome steun in de rug zijn.