VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wessanen opnieuw in de fout met verkoopbonus

Nog net voor de Kerst wist het sukkelende voedingsmiddelen Wessanen één van zijn Amerikaanse dochters, Tree of Life, te verkopen. De lage verkoopprijs dwingt Wessanen om miljoenen af te boeken. En naar nu blijkt ontvangt de topman van Tree of Life, Richard Lane, ook nog eens een speciale bonus.

Een forse schuldenlast en zeer povere resultaten dwingen Wessanen om de koers te verleggen. Het voedingsmiddelenconcern wil zich voortaan concentreren op Europa en daarom moeten de Amerikaanse activiteiten de deur uit.

De Amerikaanse drankendochter ABC had daarbij de kip met de gouden eieren moeten zijn, maar fraude bij deze dochteronderneming zette de planning al snel op zijn kop.

Net voor Kerst is noodgedwongen distributiedochter Tree of Life (TOL) als eerste buiten de deur gezet. En zelfs hier waren kunstgrepen nodig om een verkoop te realiseren. Vooral de speciale bonus van TOL topman Richard Lane is opmerkelijk. 



Retentiebonus
Lane krijgt een bonus die in hoogte afhankelijk is van de uiteindelijke overnamesom van TOL, zo erkende interim bestuursvoorzitter Frans Koffrie tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering. Om een "soepele overgang" van TOL naar de nieuwe eigenaar Kehe Food Distributors mogelijk te maken, aldus Koffrie, ontving Lane samen met de top 25 van TOL al een retentiebonus.

Deze kan nog worden aangevuld met een resultaatafhankelijke extra vergoeding. TOL is vlak voor Kerst verkocht aan de Amerikaanse branchegenoot Kehe. Op dat moment vertrok Lane ook als bestuurder van Wessanen maar bleef hij aan als eindverantwoordelijke voor TOL. Koffrie en president-commissaris Durk Jager wilden niet zeggen hoe hoog Lane's bonus kan uitvallen.

In strijd met eigen beleid
Een dergelijke verkoopbonus past helemaal niet in het beloningsbeleid dat Wessanen voor het laatst in 2007 publiceerde. Na het getouwtrek om een vertrekvergoeding met de in februari 2009 weggestuurde topman Ad Veenhof, gaat Wessanen nu opnieuw in de fout.

Commissarissen hebben aandeelhouders in 2007 onjuist ingelicht over de arbeidsvoorwaarden van Veenhof. In plaats van eenmaal het basissalaris (550 duizend euro) bleek het nieuwe contract een afkoopsom van ruim drie jaarsalarissen te bevatten. Nu worden aandeelhouders opnieuw geconfronteerd met geblunder van de raad van commissarissen.

Opbrengst
In het meest positieve scenario levert TOL een bedrag in contanten op van 133 miljoen euro. De definitieve overnamesom moet nog worden vastgesteld maar een neerwaartse aanpassing tot 120 miljoen euro is mogelijk en vooral afhankelijk van TOL's operationele resultaat tot aan de overdracht. In de aandeelhoudersvergadering waarin de verkoop door aandeelhouders is goedgekeurd, gaf financieel directeur Frank Eelkman Rooda aan te verwachten dat Wessanen 133 miljoen euro ontvangt. Kassa dus voor Lane, maar aandeelhouders hebben weinig reden tot juichen.

De 133 miljoen euro is een bruto bedrag. Hierop moeten nog de kosten van adviseurs (advocaten, consultants en fiscalisten) en de toegezegde bonussen voor de TOL mensen in mindering worden gebracht. Wat resteert gaat direct naar de banken om Wessanen's schuldpositie te verlagen.

Koffrie wilde niet zeggen hoeveel geld er precies met de bonussen gemoeid is, maar het zal in de miljoenen euro's lopen. Financieel topman Frans Eelkman Rooda noemde het totaalbedrag aan bonussen en advieskosten "substantieel, maar een minderheid van het boekverlies van 50 miljoen euro". Wessanen zal dit boekverlies op TOL in het vierde kwartaal direct ten laste van het resultaat moeten brengen.

Wessanen heeft forse ingrepen in de activiteitenportefeuille te lang voor zich uitgeschoven en is ingehaald door de tijd. Het forse boekverlies is illustratief voor de ongelukkige timing van Wessanen.

Verkoop ABC in 2011
De cocktaildranken van ABC worden pas in 2011 verkocht nadat Wessanen hier orde op zaken heeft gesteld. De nieuwe op de Europese markt voor biologische voeding geënte strategie gaat Wessanen in met een betere balans.

Deze moet volgens Eelkman Rooda ruimte bieden voor de financiering van autonome groei en kleine overnames. "Op termijn" moet Wessanen een miljard euro omzet halen, maar aan een concreet tijdspad waagde Koffrie zich niet.

Lees ook: