VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

CPB-directeur: extra beroep op aandeelhouder

Banken moeten hun eigen vermogen versterken. Dat geld kan worden opgebracht door de aandeelhouders.

Dat stelt directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB).

'Je kunt van een aandeelhouder wel vragen dat hij meer zekerheden moet verstrekken', vindt Teulings.

De CPB-directeur deed zijn uitspraken maandag tegenover de parlementaire commissie die onderzoek doet naar de oorzaken van de kredietcrisis.

Verplicht eigen vermogen versterken
Banken zouden volgens Teulings verplicht moeten worden om hun eigen vermogen te versterken, wanneer ze in de problemen dreigen te raken. Dat betekent geen dividend uitkeren en aandeelhouders om een extra bijdrage vragen.

De CPB-directeur vindt het onaanvaardbaar dat volgens het huidige financiële systeem banken risico's kunnen nemen, en als het misgaat concurrerende banken of uiteindelijk de belastingbetaler moeten opdraaien voor de kosten.

Claimemissies
Een algemene verplichting om aandeelhouders geld bij te laten storten lijkt echter onmogelijk. Beursgenoteerde ondernemingen hebben wel de mogelijkheid tot het uitvoeren van claimemissies.

Daarbij heeft de aandeelhouder de keuze om bij te betalen voor extra aandelen, en het risico op verwatering van de aandelen die reeds in bezit zijn.

In de praktijk is dit bij banken die in de problemen raakten ook gebeurd. Zo kwam ING in november 2009 met een om een deel van de staatssteun af te kunnen lossen.