VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Abramovich zwengelt kunstmarkt aan

De Russische miljardair Roman Abramovich heeft in een keer 35 hedendaagse kunstwerken aangekocht. Dat meldt Joseph Clarke, directeur van de Britse Millennium galerie, die zegt de koopopdracht te hebben ontvangen via Terence Disdale, de interieurontwerper van het nieuwste privéjacht van Abramovich.

De aankopen van de miljardair kunnen de kunstmarkt een boost geven en daarmee bijdragen aan het herstel van vertrouwen in de markt, zo stellen handelaren.

Abramovich, vooral bekend als eigenaar van voetbalclub Chelsea, praat zelf zelden over zijn kunstcollectie. Maar volgens handelaren weet de Rus met zijn aankopen nog wel eens de prijs van kunst op te drijven.

‘Altijd wanneer een koper van zijn gewicht de markt betreedt is dat goed nieuws', zegt een handelaar.

Recordbedragen voor schilderijen
Zo kocht Abramovich bijvoorbeeld in 2008 op verschillende veilingen in New York voor recordbedragen twee topwerken.

Voor het schilderij ‘Big Sue' van Lucian Freud telde hij 22,4 miljoen euro neer en een triptiek van Francis Bacon werd voor 57 miljoen euro aangekocht.

De Chelsea-paus werd schatrijk tijdens de liberalisering van de post-Sovjeteconomie. Volgens het zakenmagazine Forbes zag de Rus tijdens de recessie zijn fortuin slinken van 11,7 tot 7 miljard Britse Pond

Dat Abramovich nu schilders als Freud en Bacon is gaan verzamelen, gebeurt volgens insiders onder invloed van zijn vriendin, het model Daria 'Dasha' Zhukova. Die lanceerde in Londen haar eigen modemerk en heeft een kunstgalerij in Moskou.

Aanwinsten voor de Eclipse
De 35 nieuwe aanwinsten van de miljardair zullen daar niet belanden, maar vinden een plekje aan boord van het nieuwste privéjacht in de collectie van Abramovich, de Eclipse.

De Eclipse, het grootste en duurste privéjacht ter wereld, is naast de kunstcollectie, voorzien van de nieuwste technologische snufjes.Zo moet een schild van infrarode lasers voorkomen dat paparazzi plaatjes van de jetset kunnen schieten, heeft de boot voor noodgevallen een minionderzeeër aan boord en beschikt het jacht over een afweersysteem dat projectielen uit de lucht kan halen.

Ook een helikopterdek, bibliotheek, restaurant, bioscoop en zwembad met diverse barren ontbreken niet op het negen-deks schip.

Het megajacht - kostprijs 800 miljoen euro en 170 meter lang - wordt dit jaar opgeleverd en zal waarschijnlijk door de miljardair worden gebruikt om het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika bij te wonen.

Abramovich heeft ondertussen 400 mensen full-time in dienst op zijn verschillende jachten, de nieuwste Eclipse niet meegerekend.