VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bos grijpt scherp in bij bonus van ABN Amro-bestuurders

De top van ABN Amro ziet zijn bonussen flink slinken. Minister Wouter Bos van Financiën verlaagt de beloning van bestuurders met circa 65 procent tot hooguit 60 procent van het vaste salaris. Maar hoe zit het met dat vaste salaris?

Bos heeft zijn nieuwe beloningsplannen voor de bank dinsdag in een  uitgelegd.

De beloningen voor de raad van bestuur gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari vorig jaar. Voor de managementlaag direct onder het bestuur geldt per begin van dit jaar een salarisreductie van ongeveer 35 procent.

Het 'duurzame' nieuwe beloningsbeleid is strenger dan de , die een variabele beloning van maximaal 100 procent toestaat.

Moeilijk inschatten
Dat klinkt als een flinke ingreep. Maar is het dat ook?

Het huidige ABN Amro is niet goed te vergelijken met de vroegere bank en dat maakt het moeilijk om in te schatten of de bankiers er veel op achteruit gaan.

De nieuwe staatsbank acteert op regionaal niveau, waar het oude ABN Amro met 110.000 medewerkers actief was in 63 landen. ABN Amro nu is vijf tot zeven keer kleiner en veel minder complex dan de bank die voorheen bij de twintig grootsten ter wereld hoorde.   

Onder de nieuwe regels krijgen de leden van de raad van bestuur jaarlijks een vaste beloning van 600.000 euro. Dat is maar 10 procent lager dan de 667.000 euro die de leden van de oude raad van bestuur kregen, toen de bank aanzienlijk groter en complexer was.

'Bonus aanpassen cruciaal voor herstel van vertrouwen'
Volgens de minister is het cruciaal voor het herstel van het vertrouwen in de financiële sector dat er een ommekeer komt in de beloningscultuur.

Daarom bedraagt de bonus maximaal 60 procent van het vaste salaris. Alleen als de doelstellingen worden overtroffen, wordt het maximum aan bonussen uitgekeerd.

Uitkeren op lange termijn
Tweederde deel van de variabele beloning wordt bovendien pas na vier jaar uitgekeerd. Het nieuwe beloningsbeleid gaat per 1 januari 2010 met terugwerkende kracht in.

Als de resultaten overeenkomen met de verwachtingen, is de bonus 50 procent van het salaris. Bonussen op de langere termijn vervallen als minder dan 75 procent van de doelstellingen is behaald.

Bos heeft nog meer voorwaarden gesteld aan het uitdelen van de bonus. Zo mogen er bijvoorbeeld geen kapitaalinjecties van de overheid nodig zijn. Als er in een jaar verlies wordt geboekt, vervalt de bonus eveneens.

‘Het is veel minder dan ze verdienden en veel minder dan gebruikelijk in de markt', aldus Bos dinsdag over het nieuwe beloningsbeleid. Volgens hem is ABN Amro met het nieuwe beloningsbeleid desondanks nog steeds in staat om goede bestuurders aan te trekken.