VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Misère bij chipmachinefabrikant ASML maakt plaats voor stevig optimisme

Het kan verkeren. Dat geldt zeker voor chipmachinefabrikant ASML. Waar eind 2008 nog de grootste terugslag in de historie van het bedrijf werd ingezet, overheerst amper een jaar later al weer stevig optimisme. ‘We komen sterker uit de crisis dan we er in gingen', zegt financieel directeur Peter Wennink in een toelichting op de vierdekwartaalcijfers.

Over heel 2009 leed het bedrijf uit Veldhoven een nettoverlies van 151 miljoen euro. In 2008 werd nog een winst van 322 miljoen euro opgetekend. ASML werd met name in de eerste helft van 2009 zeer hard geraakt door de recessie.

Door de wereldwijde crisis viel de vraag naar machines in het begin van het jaar sterk terug, waardoor ASML in het afgelopen jaar ruim de helft minder machines kon afleveren dan in 2008.

Extra stimulans
Dat de technologiesector nu in de lift zit was al even duidelijk. De hightechindustrie bestelt weer chipmachines en de vraag naar onder meer computers en mobiele telefoons stijgt. De stormachtige opkomst van nieuwe producten als smart phones en netbooks, waarvoor veel geheugen nodig is, geeft een extra stimulans.

De Amerikaanse chipfabrikant Intel, één van ASML's grote klanten wist het cijferseizoen in Amerika vorige week al spectaculair te openen, met een vertienvoudiging van de winst in het vierde kwartaal van afgelopen jaar.

Ook het vroegcyclische ASML ziet duidelijk in het vierde kwartaal. Het aantal orders steeg in die periode tot veertig. Twee meer dan in het voorafgaande kwartaal, waarin het herstel werd ingezet, en liefst 27 meer dan een jaar eerder. De stijgende lijn wordt naar verwachting in de eerste helft van 2010 verder doorgetrokken.

Omzet 2009 gehalveerd
De orders van het vierde kwartaal vertegenwoordigden een waarde van 956 miljoen euro, tegen 777 miljoen euro een kwartaal eerder. Het bedrijf boekte daarmee een omzet van 581 miljoen euro, waar het een nettowinst van 50 miljoen euro aan overhield. Een kwartaal eerder bedroeg de winst 20 miljoen euro op een omzet van 555 miljoen euro. En een jaar eerder stond een nettoverlies van 88 miljoen euro in de boeken.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen