VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Peter Paul de Vries: aandeelhouders niet medeschuldig aan crisis

De invloed van de aandeelhouders op het beleid van Nederlandse financiële instellingen is nul of verwaarloosbaar. Aandeelhouders zijn daarom niet medeschuldig aan de financiële crisis. Sterker nog zij hebben juist vooral de rekening betaald.

Dat zegt oud-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters Peter Paul de Vries. Hij deed zijn uitspraken woensdag tegen de parlementaire commissie De Wit, die onderzoek doet naar de internationale kredietcrisis.

Volgens De Vries hebben aandeelhouders maar bijzonder weinig macht en invloed. In een wereldwijde rangschikking over aandeelhoudersbescherming staat Nederland op plaats 109, tussen Eritrea en Zimbabwe in. 'Al die verhalen over druk zijn in ieder geval in Nederland fabeltjes', zei De Vries.

'Hoge beloningen voornaamste veroorzakers crisis'
De hoge beloningen van topbestuurders en de verkeerde prikkels die daar van uit gingen zijn één van de voornaamste veroorzakers van de kredietcrisis, aldus De Vries, die vraagtekens zette bij het bonusbeleid van de banken.

‘Als iemand een vorstelijk vast salaris verdient, betwijfel ik of hij harder gaat lopen bij een variabele beloning', zei hij. Volgens de huidige topman van beursfonds, waren bestuurders vooral uit op eigen financieel gewin.

Aandeelhouders konden daar niets tegen doen, want bij financiële instellingen worden ze vertegenwoordigd door administratiekantoren en stichtingen, waarin volgens De Vries alleen maar jaknikkers en vriendjes van de bestuurders zitten. De feitelijke eigenaren van de ondernemingen, de aandeelhouders, hebben niets te vertellen, aldus De Vries tegen de commissie.

Beloningen omlaag
Dat is volgens vroegere VEB-voorman meteen ook de reden waarom het de VEB niet gelukt is de beloningen naar beneden bij te laten stellen.

Volgens de Vries probeert de VEB al sinds 1997 bedrijven er toe te bewegen de beloningen van de bestuurders aan te passen. De Vries is niet tegen bonussen, maar vindt dat er een maximum van één jaarsalaris zou moeten gelden. Bovendien vindt hij het verkeerd dat de topmannen uit het bedrijfsleven ook forse beloningen krijgen als het niet goed gaat met het bedrijf.

Scherpe kritiek op DNB en AFM
De oud VEB-voorman leverde verder scherpe kritiek op De Nederlandsche Bank en de financiële toezichthouder AFM. Die hadden volgens hem eerder voor de crisis moeten waarschuwen.

De Vries verwacht dat president Wellink van de Nederlandsche Bank binnenkort bekendmaakt dat hij na zijn huidige termijn (die in 2011 afloopt) opstapt. Hij voegde eraan toe dat hij niet verwacht dat het ministerie van Financiën hem op andere gedachten zal willen brengen.

De parlementaire onderzoekscommissie De Wit doet onderzoek naar de oorzaken van de kredietcrisis. Woensdag zal het vooral gaan over goed bestuur door ondernemingen.