VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Lloyd Blankfein's lange neus naar Obama

Goldman Sachs bestuursvoorzitter Lloyd Blankfein lijkt recht op een openlijke confrontatie met de Amerikaanse president Barack Obama af te stevenen. 

Volgens de Britse media wil de topman zichzelf dit jaar een  toekennen. In dat geval blijven hoge bonussen het kenmerk van Goldman Sachs.

Bankiers in Davos vertelden dit tijdens het World Economic Forum tegen The Times.

Obama gaf recent in zijn State of the Union aan alles in het werk te willen stellen om ervoor te zorgen dat banken terughoudend zijn met bonussen. De actie van werd door een bankier van een andere bank bestempeld als het 'trekken van een lange neus naar Obama'.

Goldman Sachs ontving miljarden dollars aan staatssteun en betaalde dit vervroegd terug, mede om zo snel mogelijk weer onder het toezicht van de overheid uit te komen.  

Het jaar 2009 was mede dankzij de kapitaalinjecties van de Amerikaanse overheid het beste jaar uit de historie van Goldman Sachs. De bank maakte een winst van 13,4 miljard dollar.

Blankfein, die recent zei te doen, is de man die in 2007 als bonus liefst 69,9 miljoen dollar op zijn bankrekening mocht bijschrijven. Op dit moment de hoogste bonus ooit.

De geluiden over de nieuwe recordbonus voor de topman komen als een verrassing. Niet alleen omdat op bankiers druk wordt uitgeoefend om gezien de recessie de bonuspotten niet te vol te stoppen. Onlangs werd bekend dat het totaalbedrag aan bonussen dat wordt uitgekeerd door de machtigste bank op Wall Street, met 16,2 miljard dollar lager ligt dan de variabele beloningen in 2007. Dat daarvan een relatief grotere hap naar Blankfein zou gaan is onverwacht.

Goldman maakt eind deze maand bekend of Blankfein in 2009 zijn huidige recordbonus overtreft.