VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tegendraads Hitt gaat zich richten op kleine opdrachtgevers

Softwarebouwer Hitt haalde in 2009 meer omzet dankzij een aantal grote opdrachtgevers. Maar omdat de producent van verkeersbegeleiding- en navigatiesystemen hier minder aan overhoudt dan aan kleinere klanten, gaat het roer om. 

Bij Hitt gaat het net even anders. Veel ondernemingen zien in deze economisch moeilijke tijd de omzet teruglopen, waar de winst als gevolg van scherpe bezuinigingsmaatregelen stijgt.

Niet Hitt. De producent van verkeersbegeleiding- en navigatiesystemen bezuinigde wel, maar behaalde in 2009 een flink lagere winst van 0,3 miljoen euro tegenover 4,8 miljoen euro in 2008. De omzet steeg in die periode met 1,4 miljoen euro, van 30,9 miljoen euro naar 32,3 miljoen euro.

Grote projecten
De stijging van de omzet was te danken aan een aantal grote projecten. Maar door die grote klussen stegen de kosten die Hitt moest maken voor materiaal, personeel en het uitbesteden van werk dusdanig, dat de projecten voor het bedrijf op dit moment financieel niet meer zo aantrekkelijk zijn.

En dus wijzigt Hitt zijn strategie en wil voortaan meer onderaannemer dan hoofdaannemer zijn. 'Liever veel kleine opdrachten, dan weinige grote', zei bestuursvoorzitter Sjoerd Jansen dinsdag in een toelichting op de jaarcijfers. 'Op die manier halen we meer winst met minder omzet.'

Het jaar 2009 ging voor Hitt gepaard met opvallende ontwikkelingen. Zo meldde het bestuur tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in maart nog nauwelijks hinder te hebben van de verslechterde economische omstandigheden.

Korte tijd later, in mei en juli, volgden vanwege de recessie opeens twee winstwaarschuwingen. In de eerste helft van het jaar werd 0,9 miljoen euro verlies geleden. Doordat wereldwijd minder wordt gevaren en gevlogen nam de vraag naar begeleidingssystemen af.

Gezien de onzekere situatie deed het bedrijf geen voorspellingen voor de rest van het jaar. En zie, in de tweede helft werd weer winst behaald: 1,2 miljoen euro.

Voorzichtig optimisme
Voor 2010 is de softwarebouwer nu voorzichtig optimistisch. Aan de ene kant blijven de activiteiten in China groeien, maar vooral de malaise in de luchtvaartmarkt, waardoor minder bestellingen binnen komen, zullen nog doorwerken.

In de eerste helft van het jaar was vooral de vraag naar scheepsgerelateerde havenmanagementsystemen sterk teruggelopen. Inmiddels staan er weer offertes uit in de scheepvaartsector, waarvan Hitt hoopt dat die tot orders voor dit jaar leiden.

De orderportefeuille bedroeg eind 2009 28 miljoen euro, tegen een waarde van 33 miljoen euro een jaar eerder. Circa 50 procent is gevuld met opdrachten voor 2010, de andere helft bestaat uit meerjarige contracten. Gerelateerde artikelen