VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Lekkere binnenkomer voor Bolland

De echte Gordon Gekko's in de City van Londen zouden deze week best wel eens aan een carrièreswitch gedacht kunnen hebben. De welkomstbonus van oud Heineken-bestuurder Marc Bolland bij Marks & Spencer zorgde in Engeland voor veel ophef.

De Nederlander zal in mei aantreden als topman van warenhuisketen Marks & Spencer (M&S) en kan direct in zijn eerste jaar al een superbonus van 15 miljoen pond verdienen. Dit is de grootste 'golden hello' die ooit is uitgekeerd bij een Brits warenhuisbedrijf.

Een kleine kanttekening is dat de helft van de bonus bestaat uit compensatie van bij zijn vorige werkgever verkregen bonussen, die hij nu dus misloopt.

Dat M&S voor Bolland kiest is niet vreemd. De prijzenkast van de "ontzettend blije" topman zal te klein zijn voor al zijn titels. Zo ontving hij de Golden Award van vakblad The Grocer, noemde Retail Week hem tot Retailer of the Year, en gaven zowel de Sunday Times als het tijdschrift Marketing Week hem de eretitel zakenman van het jaar.

De reden hiervoor: hij heeft het hem "geflikt" bij de in problemen verkerende supermarktconcern Morrisons, zoals hij zelf zegt.

Bij zijn aantreden in 2006 verkeerde het bedrijf in grote problemen. Na een te dure miljardenovername (Safeway), volgden vijf winstwaarschuwingen, verliezen en een duikvlucht van de koers.

Bolland´s strategie - focussen op de kwaliteit van je producten - pakte binnen enkele jaren goed uit, en hij kreeg het concern weer op de rails.

Ook zijn nieuwe werkgever zit in de hoek waar de klappen vallen. De winst ging vorig jaar met 40 procent onderuit en de kerstinkopen bij het warenhuis bleven sterk achter bij de grote concurrenten.

De verwachtingen rond de voormalige topman van Heineken zijn hooggespannen.

Dat bleek al uit de beursreactie op het moment dat zijn transfer van Morrison's naar Marks & Spencer bekend werd gemaakt. De koers van Marks & Spencer knalde met zes procent omhoog, terwijl die van Morrison's met vijf procent in elkaar zakte.

Marc Bolland was in 2006 nog in de race om Heineken-bestuursvoorzitter Anthony Ruys op te volgen. Bolland verloor het van Jean-François van Boxmeer en vertrok met 2,5 miljoen euro als goudgerande ontslagvergoeding. Hij deed zijn bijnaam "golden boy" toen al eer aan.