VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

'ABN Amro draaide onder Groenink's verantwoordelijkheid in de vernieling'

Minister Wouter Bos van Financiën heeft donderdag voor de commissie-De Wit keiharde kritiek geuit op de vroegere ABN-topman Rijkman Groenink. Die was er verantwoordelijk voor dat ABN zich begin 2007, toen Bos minister werd, "al in de vernieling had gedraaid''.

Groenink had woensdag gezegd dat Bos de overname van ABN had kunnen tegenhouden en de Nederlandse schatkist daarmee .

Bos sprak donderdag van "onterechte romantiek'' over de kracht van de bank in 2007. De raad van bestuur onder leiding van Groenink heeft een 'heel mooi Hollands kroonjuweel'' laten verworden tot een bank die "niet meer op eigen benen kon staan''.

Kopers
Groenink had de bank wereldwijd in de etalage gezet, zei Bos. "Dan moet je niet raar kijken als er kopers komen.'' Bos stelde dat ABN onder Groenink te hoge kosten maakte, wereldwijd een 'underperformer' was geworden en zelf de beschermingsconstructies tegen overnames had opgeheven.

Bos was ook cynisch over de klacht van Groenink over een gebrek aan steun vanuit de politiek. Volgens Bos had juist Groenink aan de oorsprong gestaan van nieuw Europees beleid dat het de politiek in de EU-landen onmogelijk maakte om zich te bemoeien met bankfusies.

Groenink had daar, terecht volgens Bos, voor gepleit in de periode dat ABN op de Italiaanse overheid stuitte toen het de Italiaanse bank Antonveneta probeerde over te nemen.

Bos noemde het "frappant'' dat degene die toen klaagde over de Italianen, nu klaagt dat de Nederlandse politiek "hem niet steunde toen hij zelf prooi werd''.Bos zei dat hij zichzelf rond de ondergang van ABN Amro niets verwijt.