VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Greenspan vecht terug

De reputatie van Alan Greenspan, de voormalige topman van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed) ligt al een tijdje aan gruzelementen, maar Greenspan vecht terug.

Dat meldt het Amerikaanse zakenblad .

Greenspan werkt momenteel aan een 12.000 woorden tellend essay, waarin hij uiteen wil zetten dat hij niet de schuldige is van de vastgoedzeepbel en de financiële crisis.

Gebeten hond
De man, die lang de reputatie had van ‘de beste centrale bankier ooit', is sinds het ineenstorten van de huizenmarkt en de daaropvolgende algehele financiële malaise, de gebeten hond. Van links tot rechts wordt de econoom aangekeken op de ellende.

, die de Fed leidde van 1987 tot 2006, was gedurende zijn carrière een sterk voorstander van de vrijemarkteconomie en een voorvechter van het zelfregulerend vermogen van de financiële markten.

"Private regulering is in het algemeen veel beter gebleken om het nemen van excessieve risico's tegen te gaan dan overheidstoezicht'', zei hij nog in een toespraak in 2005.

Na die leer, die hij decennia lang heeft verkondigd, sprak de voormalige ‘maestro' op één van zijn spaarzame momenten sinds de crisis - in oktober 2008 - zijn twijfels uit over zijn eigen beleid.

Of tenminste, hij vroeg zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen dat het financiële systeem als geheel op losse schroeven is komen te staan.

Wat is misgegaan?
"Wat is er misgegaan met het wereldwijde economische beleid dat vier decennia lang zo goed heeft gewerkt?", zei de oud-Fedbaas tegenover de commissie voor overheidstoezicht van het Huis van Afgevaardigden.

De topman pleitte, geschokt door de omvang van de financiële crisis, voor meer regels voor banken en nam afstand van zijn eigen vroegere beleid om de financiële markten vrijwel geheel vrij te laten.

Sterker nog meer regelgeving in de huidige situatie, noemde Greenspan op dat moment de enige uitweg.

Maar de 83-jarige oud-Fedbaas blijkt ruim een jaar later toch niet de geschiedenisboeken in te willen gaan als de man wiens beleid de huizenmarkt torpedeerde en de huidige ongekende crisis teweeg bracht.

Waar en wanneer het epistel van Greenspan te lezen valt is niet bekend. Dat schijnt zelfs Greenspan zelf nog niet te weten. Maar dat de man tussen zijn tennispartijtjes en chique etentjes in Washington door, onvertogen doorschrijft aan een nieuw hoofdstuk van moge duidelijk zijn.

Zijn verdediging in Fortune is simpel en zette hij al vaker in: "ik werd weleens geprezen voor dingen die ik niet gedaan heb en dit keer krijg ik de schuld van zaken die ik niet gedaan heb."