VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Griekse schuldencrisis ontlokt grootste speculatiegolf ooit tegen euro

Handelaars en hefboomfondsen speculeren massaal op een daling van de euro en hebben voor 8 miljard dollar aan shortposities ingenomen tegen de eenheidsmunt. Het gaat om de grootste baissepositie ooit ingenomen tegen de euro.

Dat schrijft de Britse zakenkrant  dinsdag.

De speculatiegolf is volgens analisten een eerste serieuze test voor het Europese systeem, in reactie op de Griekse schuldencrisis.

De Financial Times baseert zich op cijfers van de (CME), die vaak gebruikt worden als indicator voor de activiteit van hefboomfondsen.

tonen aan dat er per 2 februari 40.000 contracten uitstonden, goed voor een netto positie tegen de euro van 7,6 miljard dollar.

Schuldenbergen
De recordinzetten tegen de euro tonen aan dat investeerders steeds meer vragen hebben bij de sterkte van de euro nu de financiële crisis naast Griekenland ook landen als Portugal en Spanje dreigt aan te tasten. De leden uit de eurozone staan voor een zware taak staan om hun schuldenberg weg te werken.

Vrijdag bereikte de euro, met 1,3586 dollar, het laagste punt tegenover de Amerikaanse munt sinds mei vorig jaar. 

Maandag konden onder meer geruststellende woorden van het kredietagentschap een kleine verlichting brengen voor de munt. De eurozone zou niet besmet worden door de Griekse crisis, meent Fitch, die daarmee optimistischer is dan de markten.

Trichet naar informele EU-top
Nadat de euro vrijdag met de grens van 1,35 dollar flirtte, wist de munt zich maandag iets te herstellen tot 1,36 dollar en dinsdagmiddag tot 1,37 dollar.

Het herstel van dinsdag lijkt ingegeven door het bericht dat president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank is uitgenodigd voor de informele EU-top in Brussel.

Die top gaat formeel over de economische strategie van de Europese Unie. Maar de komst van Trichet doet vermoeden dat de regeringsleiders ook over de onrust op de financiële markten zullen spreken.

In de knop...
Economen waarschuwen voor het risico dat de schuldencrisis in Zuid-Europa het economisch herstel bedreigt als het marktpessimisme te lang blijft aanhouden.
 
Lang aanhoudende onzekerheid kan het vertrouwen aantasten, waardoor bedrijven investeringen uitstellen en consumenten bestedingen verdagen.

De afgelopen weken stonden met name de staatsobligaties van Griekenland, Spanje en Portugal onder grote druk. Beleggers zijn bang dat deze landen er niet in slagen hun hoge begrotingstekorten snel weg te werken. Met de huidige flinke klappen voor de euro, is de instabiliteit van enkele eurolanden de zorg van het gehele eurogebied.